2018. január 5., péntek

TUDTA, HOGY ÖN IS FIZET A KÜLFÖLDI EGYHÁZAKNAK?

SZTÁRKLIKK
Szerző: HERCZEG ÁRMIN
2018.01.05.


...Mondjuk, nincs az az érv, amellyel meggyőzhető lennék arról, hogy a magyar adózók pénzéből külföldi fociakadémiákat támogassunk. Meg külföldi stadionépítést (bizony, ilyen is volt). Ezzel szemben megértem, ha mondjuk támogatjuk a külföldön élő magyar fiatalok tanulását. Például magyarországi egyetemeken. 

Igenis fontos, hogy mindent megtanuljanak itt, és a magyarságukban megerősödve menjenek haza. Vagy maradjanak itt. Mert innen meg ugye mennek ki a tanult magyarok nyakló nélkül, nem árt, ha van utánpótlás.

Bizonyos szintig még azt is tudom támogatni, hogy segítsük a külhoni magyarok hitéletét. De ez a szint tényleg csak bizonyos legyen, mondjuk, hogy jelképes. Még egyszerűbben: ne milliárdos tételekről legyen szó, mert azokra itthon is nagy szükség lenne. Ezzel szemben a magyar kormány, a magyar adózók pénzéből elképesztő összeget költ külföldi egyházakra.

A pálmát az Erdélyi Magyar Református Egyházkerület viszi el, amely majdnem 27 milliárd forintnyi támogatást kapott. Megismétlem: 27 milliárd... Elképzelhetetlen pénz, felfoghatatlan pénz.

Ha ezt az egy tételt megspórolta volna a kormány már lehetne rendes ételt adni a magyar kórházakban fekvő magyar betegeknek, vagy mondjuk ebből a pénzből felére lehetne csökkenteni a várólistákat. (Ha csak negyedére, akkor bocsánat.)

Lehetne venni ebből a pénzből életmentő mammográfiás gépeket, azok helyett a lepusztultak helyett, ezzel sok magyarországi, magyar életet lehetne megmenteni. Vagy mondjuk ebből a pénzből le lehetett volna cserélni (8 milliós darabárral számolva) 3375 magyar rendőrautót. Vagy lehetett volna három kisebb stadiont építeni. (Ezt csak azért írtam le, mert manapság stadionban illik számolni a közpénzelverést.)

Szóval, minek is kell nekünk 27 milliárd közpénzzel támogatni egy romániai egyházat? Vagy minek kell a többség által nem is ismert (ki hallott már róla?) Romániai Lutheránus Egyháznak két és fél milliárdot adni? Csak nem így akarják megvenni a választás előtt az ottani papságot, hogy az megfelelően irányítsa a szavazókat? Nem lennék meglepve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.