2018. február 18., vasárnap

A DK 12 ÍGÉRETE

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.02.17.


Gyurcsány Ferenc ígért néhány dolgot az ellenzék választási győzelme esetére, mindjárt az első napra.

Nem véletlen, hogy a médiában ezekről csak általánosságban esik szó, ugyanis csupa-csupa demokrata választó számára fontos és vonzó programpontról van szó, nemmellesleg végre elég konkrét formában.
Próbáljuk hát meg itt pontokba szedni, és ha ti is fontosnak találjátok, hát terjesszük a magunk lehetőségeinek megfelelően!
A dőltbetűs mondatok csak az én véleményemet tükrözik...

1. A legelső feladat Polt Péter azonnali eltávolítása, csatlakozás az Európai Ügyészséghez.
Utóbbi azért lenne fontos, hogy a jövőben a hatalom ne befolyásolhassa a vádemelést büntetőügyekben, ne legyenek kivételezett személyek, ne bújhasson ki a felelősségrevonás alól senki sem.

2. Másfélszeres béremelés az orvosokak és ápolóknak, és beszereznek százötven CT ls MRI készüléket.

Az orvosok külföldre vándorlását nem lehet megállítani, illetve a kint dolgozók hazatérését nem lehet megfelelő bérek és európai munkakörülmények nélkül serkenteni.
A százötven CT és MRI készülék mellé pedig kell vagy háromszáz szakorvos is, ezek képzését fel kell gyorsítani, a képzésben résztvevőket anyagilag is motíválni kel
l.

3. Választójogi törvény módosítása oly módon, hogy ne választhasson az, aki soha nem élt Magyarországon.

Ezt talán érdemes lenne úgy megalkotni, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok országgyűlési ombudsmant választhassanak, akinek pontosan körülírt jogosítványai biztosítják jogát, hogy tolmácsolhassa a külföldön élő magyarok véleményét az ország időszerű problémáiról, elsősorban a határon túli magyarokat konkrétan érintő kérdésekben.

4. A bérmegállapodások módosítása oly módon, hogy a mindenkori minimálbér haladja meg a létminimumot.

A létminimum számításának módszerét talán érdemes lenne törvényben szabályozni, megakadályozva egyúttal a törvény kijátszását munkaidőcsökkentéssel és egyéb trükkökkel.

5. Véget vetnek az ukrán nyugdíl-biznisznek, kivizgálják az ahhoz kapcsolódó csalásokat és a résztvevők ellen eljárást indítanak.

Aki viszont valóban Magyarországon él életvitelszerűen, annak jogai ne sérüljenek, és érdemes megvizsgálni, hogy a visszamenőleges vizsgálatokat lehet, és érdemes-e lefolytatni, vagy csak elég elzárni a pénzcsapot. Elsősorban az ukrán állammal kellene megállapodni.

6. Döntenek a nyugdíjkorrekciós programról, a nyugdíjak a gazdaság megfelelő teljesítménye esetén az infláció feletti mértékben növekednek, visszaállítják a szolgálati nyugdíjasok státuszát.

Nem lenne baj dönteni a korkedvezményekről sem, például az egészségre ártalmas munkakörök esetén, vagy a fegyveres erőknél, testületeknél.

7. Zár alá veszik a fideszes oligarchák vagyonát, ebből kártalanítják az Orbán rendszer kárvallottjait.

Mindenképpen a devizahitelesek ügyét is rendezni kellene, akiktől elvették lakóingatlanukat, azok számára kártérítést kellene kilátásba helyezni, ennek szabályait a kárvallottak képviselőinek bevonásával kellene megalkotni.

8. Ingyenessé teszik az alapvető internet-szolgáltatásokat, törvényben rögzítik az internethez való hozzáférés jogát.

A legszegényebb vidékeken is, az elérhető leggazdaságosabb technológiával a lehető legjobb minőséget, sebességet kell biztosítani, egyúttal ki kell dolgozni a legjobb pedagógusok bevonásával olyan oktatási anyagokat, melyek segítenek csökkenteni a társadalmi helyzetből fakadó hátrányokat. Óvodákban, iskolákban egyaránt, nyelvtanfolyamok, szókincsfejlesztés, interaktivitás, stb...Nem mutogatni, meg fintorogni kell a kátrányos helyzetű gyerekek láttán, hanem valós, elérhető segítséget kell nyújtani nekik...

9. 18 évre emelik a tankötelezettség korhatárát, visszaállítják a négy évfolyamos szakközépiskolákat ls és megszüntetik az egyházak kiváltságait. 

Ennek persze csak akkor van értelme, ha a tanuló tizennyolc éves korára piacképes tudást szerez, és itt nem kell csodákat vizionálni.
Legyen segédápoló. gyermekgondozó, kisgépkezelő, legyen jogosítványa teherautóra, legyen valamilyen OKJ-s végzettsége, ha nem alkalmas az iskolarenszerű képzésben való részvételre, bármilyen oknál fogva.
A képzés ne zártvégű legyen, hanem adjon lehetőséget a későbbiekben magasabb szintű végzettség elsajátítására is.
A szektorsemleges finanszírozás alapvető követelmény kell, hogy legyen, az egyházak persze bármikor megtámogathatják saját iskoláikat.
Jómagam nagy híve lennék az önkormányzati iskoláknak, ehhez persze szükséges lenne a források megfelelő biztosítása is.
Az egyházaktól elvont pénzeszközöket az oktatás színvonalának emelésére kell használni, kivonni a rendszerből nem lenne szabad.

10. Felülvizsgálják a vatikáni szerződést, és független bizottság részvételével kivizsgálják az egyházi gyermekmolesztálási ügyeket.

Persze erre nem lesz szükség, ha a rendőrség, a gyermekvédelmi intézmények és az ügyészség teszi a dolgát, és mindenképpen el kellene kerülni, hogy negyven évvel ezelőtti történetekkel szórakoztassák a nagyérdeműt.

11. A családi pótlékot harminc, egyedülállóknál ötven százalékkal emelik, felszámolják a gyermekéhezést.

Kimaradt, hogy a mértékét évente az inflációhoz igazítják, meg, hogy a forrása a gazdagok családi adókedvezménye lehetne.
A szegénység demoralizál, ha a legszegényebbeket ki akarjuk emelni a nyomorhoz köthető életmódjukból, hát meg kell teremteni annak anyagi feltételeit is - nem okvetlenül segély formájában...


12. Ingyenessé teszik az alapvető áram és gázhasználatot, illetve leállítják a paksi erőmű fejlesztését, helyette a magújuló energiákat támogatják.

Ezt ki lehetne egészíteni azzal hogy aki nem gázzal fűt, annak megfelelő mennyiségű fűtőanyagot biztosít az állam, ha lehet, a környezetszennyezést a minimálisra csökkentve - tehát a barnaszén eltüzelése kizárt és a fatüzeléshez megfelelő erdőtelepítések társuljanak, megvannak ma már erre a technológiák, csak éppen nem használjuk őket
...

Szép elképzelések, persze lehetnének kidolgozottabbak is, idő éppen lett volna rá...
Viszont konkrétumok, és egy percig sem probléma, ha a hatalom támadja ezt a választási programot, még az sem talán, ha majd TGM finoman cizellált mondatokban rámutat a tervezett intézkedések és a gothai program között feszülő ellentmondásokra.
Ez legalább valami konkrét, nem túlelméletieskedett katyvasz - a kritikámat róla meg majd megírom a választások után.

Most első Orbán eltakarítása, minden más csak ez után jöhet.
Ezt kellene szem előtt tartani minden demokratának
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.