2018. február 3., szombat

"MAGYARORSZÁG NEM A KILAKOLTATOTT EMBEREK ORSZÁGA" - ELINDULT A KILAKOLTATÁS-ELLENES KAMPÁNYUNK

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2018.02.03.


A Város Mindenkié (AVM) kampányt indított azért, hogy életbe lépjen két olyan törvénymódosítás, amely biztosítja, hogy gyerekes családok soha többé ne kerülhessenek az utcára kilakoltatás következtében. Javaslatunk lényege, hogy kilakoltatáskor a helyi önkormányzatok vállaljanak felelősséget a gyerekes családok elhelyezéséért, ezzel garantálva, hogy egyetlen gyereket nem szakítanak el kizárólag azért a családjától, mert nincs megoldva a lakhatása. A kampányindító akción a csoport egy 40 méteres molinót feszített ki a Parlament elé, amelyen egy Orbán Viktor idézet volt olvasható: „Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa”. Az akción egy aktivista, egy érintett édesanya és egy szociálpolitikus mondott beszédet arról, miért van szükség erre a törvényi változásra.

Idén a kormány április 30-ig meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot. Ez álságos és elégtelen megoldás, főleg amikor a lakhatási válság olyan súlyos, hogy – ahogyan az ombudsman is megállapította legutóbbi jelentésében – rendszeresen előfordul, hogy gyerekek azért kerülnek ki a családjukból, mert a szüleik lakhatása nem megfelelően megoldott. Ma Magyarországon nem tiltja törvény, hogy gyerekeket lakoltassanak ki, ezért ez rendszeresen meg is történik. Ilyenkor a családok gyakran szétszakadnak, és a gyerekek nevelőszülőnél vagy gyerekotthonban kényszerülnek élni.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy május 1-től tovább folytatódjon az a bevett gyakorlat, mely szerint gyerekes családokat akár önkormányzati lakásokból is mindenféle elhelyezés nélkül kilakoltathatnak. Ahogy a törvényhozás korábban röpke egy hét alatt elfogadta a téli kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, úgy még a választások előtt bevezetheti a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának tilalmát is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.