2018. március 10., szombat

KEDVES ORBÁN VIKTOR! MILYEN SZÍNŰ VOLT A DEPORTÁLT 440 MAGYAR ZSIDÓ? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.10.


- A korrupció- és a hatalomellenes óriási tüntetések bizonyítják: Szlovákia a Nyugathoz tartozik

- Ausztria teljesen egy követ fúj Magyarországgal a migráció ügyében

- Ütik-verik, megalázzák az elfogott menekülteket a magyar-szerb határon

New York Times

A kommentár törvényszerűnek tartja, hogy Trump alatt a szíriai Kelet-Gútában bekövetkezett a páratlan mészárlás, de azt is, ami Magyarországon és Lengyelországban történik. Ami a Közel-Keleten lejátszódott, azon azért nincs egy cseppet sem meglepve, mert az amerikai elnök teljes passzivitása azt üzeni: a mostani Egyesült Államok nem törődik a szír helyzettel, a háborús bűnökkel vagy az emberi jogokkal. A többit már megteszi az orosz cinizmus. Magyarországot az uniós tagság kötelezi a jogállam és az emberi jogok tiszteletben tartására, Orbán Viktor mégis kinyilvánítja, hogy nem akarnak keveredni, nem szeretnék, ha kultúrájuk és a színük keveredne másokéval. De milyen színűek is a magyarok, és milyen színű volt az a csaknem 440 ezer ezer zsidó, akit 1944-ben a nácik a magyar hatóságok segédletével deportáltak, főleg Auschwitzba? A lengyel miniszterelnök amúgy a napokban a háborús bűnök zsidó elkövetőit emlegette.

Ezeket az illiberális vezetőket erősíti, hogy Trump az önkényuralommal enyeleg, ugyanakkor egyáltalán nem tesz különbséget igazság és hazugság között. Hátszelük van, könnyen hazudnak. Amerika már nem száll szembe az értékek alapján a bigottsággal, a szabadság, az emberi jogok és a jogállam nevében. Ha az amerikai eszmény elválaszthatatlan az Egyesült Államoktól, akkor az elnök egy közönséges szélhámos. Igaza volt az ENSZ emberi jogi főbiztosának, hogy a politikában visszaszorul a szégyenérzet. Teljes lendülettel zajlik az ellenforradalom a liberális demokrácia ellen. Így kellett lennie, ám ez veszedelmes és ijesztő. Trumpnak persze fogalma sincs arról, hogy veszélybe kerültek az alapértékek. Mindazonáltal a szégyen visszaszorult, de nem halt meg. Az utolsó szót soha nem mondják ki.

Bloomberg

A szlovákok ráerősítenek a tiltakozásra: a szocializmus bukása óta nem volt a tegnapihoz mérhető tömegfelvonulás, miután a miniszterelnök ragaszkodik ahhoz, hogy a válságot Soros idézte elő, és hogy aktivisták összecsapásokat készítenek elő. Vagyis ugyanazt állítja, mint egy sor más populista vezető a térségben, köztük Orbán Viktor, aki szerint külföldről akarják megbuktatni. A tüntetők Pozsonyban és másutt Fico, a belügyminiszter és a rendőrfőnök lemondását követelték. A fővárosban az egyik felszólaló, aki 288 kulturális intézmény nevében lépett a mikrofonhoz, azt mondta: az elmúlt években egy sor korrupciós botrány maradt következmények nélkül, mert hiányzott a politikai tisztesség, de elég volt! Fico előzőleg elutasította Kiska államfő javaslatát, hogy a házelnökkel közösen adjanak ki nyilatkozatot, miszerint megígérik, hogy nem terjesztenek összeesküvés elméleteket a demonstrációkról. A kormányfő azt hangoztatja mint magyar kollégája, vagyis hogy Soros György gerjeszti az elégedetlenséget. Ám a felzúdulás példátlan nyomás alá helyezi a politikust, veszélybe került a párt parlamenti többsége is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.