2018. március 10., szombat

MÁTYÁS KIRÁLYOK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2018.03.09.


Ma már úgyszólván történelem. 2001-et írunk, az első Orbán-kormány harmadik éve. A ciklusnak az az esztendeje, amikor a hihetetlenül problémaérzékeny fiatal magyar miniszterelnök kihelyezett kormányüléseket tart ott, ahol éppen baj van. Módszertanilag úgy történt, hogy a kabinet először fölmérte, hol a baj, majd, miután ezt megállapította, autóbusszal odasiettek. Megérkezésük után, mielőtt bármi történt volna, a minisztertanács heves ebédezésbe fogott.

Mindig ott főztek rájuk, ahol a legnagyobb volt a gond. Egy tikkasztó júniusi napon a kabinet arra jutott, hogy teendők vannak a Balatonnal. Még le sem kanyarodtak Enyingnél a 71-esre, egy alsóörsi koma közpénzen akkora ebédet főzött, hogy a vörsi polgármester zavarában azonnal falunapot rendelt el.

Őszre járván Orbán tekintete a zalai dombvidékre esett, és mit látott? Hogy sok a zsebszerződés. Velejéig romlott osztrák parasztok bérlik a magyarok vérrel és izzadsággal öntözött földjét. A kabinet máris rohant Zalába. Mielőtt bármi történt volna, a busz hasából kikászálódó rengeteg Mátyás királyt a kálócfai Szabó gazda ebédre invitálta. Tán az elfogyasztott pálinkától, talán a dús alpokalji levegőtől részegülten Orbán beszélni kezd: „...ennek az osztrák vircsaftnak, ami itt folyik, véget kell vetni. Minden osztrák gazda, aki Magyarországon földet vásárolt, örüljön, hogy ezt ép bőrrel megúszta!”

Hogy az ép bőr mit jelentett, nem tudni, de bármit is, őt és kormányát átmenetileg elsodorta az idő, mert mielőtt még véget vetett volna az osztrák vircsaftnak, megbukott a 2002-es választásokon. Aztán a 2006-oson szintén, de ő nem felejt. Ismét kormányra jutva, 2013-ban olyan törvényt vert keresztül a parlamenten, amely azonnali hatállyal és kompenzáció nélkül felbontani rendelte a korábban megkötött földhaszonbérleti szerződéseket. Mármost ennek a megszakításokkal évtizedes szájalásnak vetett véget az Európai Bíróság döntése, amely az uniós joggal ellentétesnek és aránytalanul súlyosnak ítélte az idevágó magyar jogszabályt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.