2018. április 17., kedd

A FIDESZNEK 7 PLUSZ MANDÁTUMOT HOZTAK A MAGA ALKOTTA SZABÁLYAI

INDEX
Szerző: NÉMET TAMÁS
2018.04.16.


László Róbert, a Political Capital választási szakértője a Valasztasirendszer.hu oldalon magyarázta el, hogy miért jelentett plusz 7 mandátumot a Fidesznek sokkal inkább az általuk a rendszerbe bevezetett győzteskompenzáció, és miért nem hoztak önmagában plusz mandátumokat a külhoni szavazatok, dacára annak, hogy majdnem kétszer annyi jött be a 4 évvel ezelőttihez képest, amikor is plusz egy mandátumot jelentettek.

László felteszi ezt a kérdést rögtön az elején: "hogyan lehetséges az, hogy négy éve a külhonból a Fideszre érkező 122.638 szavazat hozott a pártnak egy plusz mandátumot, idén pedig 216.120 sem számított semmit?". Majd azt írja, logikus magyarázat lehetne, hogy a többi párt jobb szereplése miatt lehetett, de ez ugye itt most nem működik, hiszen most is elvitte a Fidesz ezeknek a szavazatoknak a 96%-át.

Magasabb részvétellel idén 654.312 szavazattal több listás- és töredékszavazat került be a végelszámolásba, mint 4 éve, és emellett idén a nemzetiségi mandátum miatt 93 helyett csak 92 listás mandátumot osztottak ki. Még ezzel együtt is könnyen előfordulhatott volna, hogy a külhoni szavazatok plusz mandátumot hoznak a Fidesznek, "de ezúttal teljesen véletlenül úgy alakult, hogy a külhoni szavazatok levonása nem módosítana a 92 listás mandátum sorsán" - írja László.

VISZONT OTT A GYŐZTESKOMPENZÁCIÓ.

"972.237 győztest erősítő töredékvoksot számoltak el idén, és ebből 913.662 a Fideszé, a maradék 58.575-ön osztozik az MSZP-P, a DK, a Jobbik és az LMP (Mellár Tamás és Szabó Szabolcs egyéni győzelme után – listán parlamentbe jutó jelölő szervezet híján – nem jár ilyesmi)" - írja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.