2018. április 26., csütörtök

KÜLFÖLDÖN VAN BANKSZÁMLÁJA? LEGYEN RÉSEN!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.04.25. 


Változtak a szabályok, így az osztrák bankszámlával rendelkezőknek önállóan kell bevallaniuk a kint szerzett tavalyi kamatjövedelmet. Az újabb – 2016 októberétől nyitott – számlákhoz, ha valaki nem akar kétszeresen fizetni, még be kell szerezni egy úgynevezett illetőségigazolást a magyar adóhatóságtól. Nem érdemes „lapítani”, az adatokat ugyanis automatikusan megküldik.

Bő hat évvel ezelőtt szinte megrohamozták a magyarok az ausztriai bankokat. Korábban néhány ezren rendelkeztek kinti megtakarításokkal, 2011-ben azonban ez a szám már több tízezerre gyarapodott, majd még tovább nőtt. Nagyon sokan a mai napig nem szüntették meg a kinti számlát, esetenként a pénz nagy részét, vagy akár egészét is rajta hagyták. Sőt, a számlanyitások száma időnként ismét nőtt.

A titkos vagyonokat kint tartók 2017. június 30-ig dönthettek úgy, hogy kamat, osztalék, árfolyamnyereség, vállalkozásból kivont jövedelmük után 10 százalék adót – valamint önellenőrzési pótlékot – fizetnek. Akik ezt megtették, azok mentesülnek az esetleges, bármikor bekövetkező, adóhivatali revízióval járó jogkövetkezmények alól. Az adóhatóság (NAV) 2017. szeptember 30-tól megismerheti az eddig eltitkolt külföldi bankszámlák egyenlegét. Annak, aki legális pénzt tart külföldön – derítettük ki korábban ki –, nem kell ijedeznie, és külön köröket futnia sem.

Itthon külön kell vallani

A helyzet azonban azért nem ennyire egyszerű azok számára sem, akik úgy érzik, semmi titkolnivalójuk nincs. Az osztrák szabályok ugyanis időközben változtak. Mint az egyik, jelentősebb magyar ügyfélkörrel rendelkező banktól megtudtuk: a 2016. szeptember 30-ig nyitott számlák esetében az ügyfelek meglévő ügyfeleknek minősültek, így tőlük 2016. év végéig automatikusan levonták a kamatadót. 2017. január 1-jétől azonban az automatikus kamatadó-levonás megszűnt, így a meglévő ügyfelek a betétek utáni kamatnyereségüket az állandó lakóhelyük szerint illetékes adóhatóságnál (magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező meglévő ügyfelek tehát Magyarországon) kötelesek bevallani és megfizetni is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.