2018. április 11., szerda

LEGALIZÁLÁSTÓL MÉDIAHÁBORÚIG: 10 DOLOG, AMIRE ORBÁNÉK KÉSZÜLHETNEK

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2018.04.11.


A Fidesz minden eddigi gazdasági ciklusának megvoltak a vezérvonalai, vélhetően a mostaninak is meglesznek. 2010 és 2014 között Orbánék lerakta a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) alapjait. A fő cél az volt, hogy deklarálja: az ország miniszterelnöke a gazdaságban is vezető szereplő. Az azonosított fő ellenfelek ellen a Fidesz felvette a kesztyűt: nemzetközi bankok, IMF, Németország, nagyra nőtt és az államot fejő oligarchák ellen indítottak háborút. Hogy ne lehessen kérdés, a végső kérdésekben a kormány (a miniszterelnök) dönt.

2014-2018 között a NER terebélyesedett, emblematikus képviselői (Mészáros, Lőrinc, Tiborcz István) meggazdagodtak, a NER vezető prominensei gyors ütemben zárkóznak fel a leggazdagabb magyarokhoz. 2018-tól azonban új irányok, frontvonalak és külső körülmények is megjelenhetnek, az alábbiakban ezekből gyűjtöttünk össze tízet.

1. A legalizálás

A 2018-2022 KÖZTI IDŐSZAK ARRÓL IS SZÓLHAT, HOGY EZT A MEGSZERZETT VAGYONT VALAMIKÉPPEN LEGALIZÁLNI KELL, EL KELL FOGADTATNI.

Nem itthon, azzal eddig sem volt gond, hanem a Nyugat szemében is. Nehogy a NER úgy járjon, mint az orosz oligarchák. Itt az EU-tól kevésbé, inkább az Egyesült Államoktól tarthatnak Orbánék.


Kelet-Európában azt hívják biztonságnak, ha Nyugaton is van valakinek vagyona, de ez egyre kevésbé könnyű. Svájc és Szingapúr is egyre inkább behódol, és szigorú amerikai compliance-szabályokat követ.

Az örökbe adás például sokaknak nagy gond. Mert vagy a gyerekeiket is bűnbe viszik fals örökléssel, vagy bevallanak vagyont, az is kínos lehet. Ha nem akarja a Fidesz, hogy az Egyesült Államokkal gond legyen, lehet, hogy többet kell költeni katonai beszerzésekre.
2. Paks 2 megvétózása elúszott

A KORMÁNYZAT AZ ÚJABB NÉGY ÉVVEL VISSZAFORDÍTHATATLANNÁ TEHETI PAKS 2-T.

Már most sem lett volna könnyű megállítani a garanciák és kötbérek miatt, de bármennyire lassan is döcög minden, négy év múlva már még nehezebb lesz.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (k) és Süli János Paks polgármestere a paksi atomerőmű két új blokkjáért felelős tárca nélküli miniszter beszélget a kinevezés átvételekor a Sándor-palotában 2017. április 26-án.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Sajnos ebben nagy kockázatok vannak, biztos több pénzbe fog kerülni, tovább fog tartani (nem csak a 4-es metró, vagy a vizes vb, esetleg a Budapest-Belgrád-vasútvonal példái mondatják ezt, de maga a Paks 1 is tovább tartott, csak akkor még kevés információ volt). Azt sem tudjuk, hogy megérte-e.

3. Mészáros, Tiborcz megkerülhetetlen lesz

Az újabb négy évvel tovább duzzadhat Mészáros Lőrinc és Tiborcz István hitelekből növelt portfóliója. Ma még a hitelező bankokon keresztül egy új kormány megfoghatta volna ezeket a birodalmakat, de négy év alatt a hitelből megvett és államilag segített cégek a hiteleket kitermelhetik.

UTÁNA JOGÁLLAMI MÓDSZEREKKEL EZ MÁR VISSZAFORDÍTHATATLAN.

Ráadásul Mészárosék nyilvános cégeken keresztül fognak birtokolni mindent, a tőzsdén jegyzett társaságokat nehezebb is elvenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.