2018. április 22., vasárnap

ÚJABB KÉTHARMAD: MIRE SZÁMÍTHAT EURÓPA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ZGUT EDIT
2018.04.21.


Miközben Európa sem kiköpni, sem lenyelni nem tudja Orbán Viktort, az Európai Unió aligha számíthat meghátrálásra a magyar kormányfőtől, aki a saját szája íze szerint alakítaná át az uniót egy euroszkeptikus szövetség támogatásával.

Közel nyolc évnyi illiberális államépítés és Brüsszel-ellenes szabadságharc után az EU-t feltehetően nem fogja meglepetésként érni, ha a negyedik Orbán-kormány újabb kétharmados felhatalmazásának birtokában az autoriter hibrid rezsimek irányába tolja el Magyarországot. Brüsszelből is jól látszik a Fidesz forgatókönyve az itt lévő nemzetközi, illetve a külföldről finanszírozott nemkormányzati szervek (NGO-k), a maradék kormánytól független média és az igazságszolgáltatás mozgásterének további szűkítésére. Felkészültebbnek azonban így sem mondható az unió, amely a jogállamiság szempontjából pillanatnyilag Lengyelországgal igyekszik példát statuálni, egyelőre félsikerrel. A fenti intézkedéseket a kormány az eddig bevált stratégiával próbálja majd elboronálni az EU-val egymástól elszigetelt kötelezettségszegési eljárások formájában. Ennek megtűrése nyíltan elfogadottá teszi az európai demokratikus értékek szisztematikus megsértését az EU-ban.

Orbán reményt ad az európai szélsőjobbnak

Újabb kétharmados győzelme után ugyancsak nehéz lenne elképzelni, hogy az Európai Bizottságot évek óta hatáskörtúllépéssel vádoló, Berlint és Párizst pedig civilizációs fenyegetésként ábrázoló magyar kormány változtatni fog Nyugat-ellenes retorikáján. Orbán Viktor folytatni fogja az elmúlt évek destruktív, EU-ellenes stratégiáját, azzal a kettős céllal, hogy az uniós intézmények legitimációjának aláásása mellet megakadályozza azok további beavatkozását bel- és igazságügyi területeken. Kérdéses például, hogy Alaptörvénybe vésik-e, amit a kvótanépszavazás után nem tudtak: hogy Magyarország felülírhasson uniós döntéseket. Amennyiben ez túlmutatna a szimbolikus alkotmányjogi retorikán, és erre hivatkozva Magyarország nem hajtana végre uniós döntéseket, az súlyos következményekkel járna az integráció jövőjére nézve. Orbán Viktor bírálói ennyi idő alatt megtanulhatták, hogy a magyar kormányfő nem elhagyni, hanem saját szája íze szerint átalakítani szeretné az uniót. A nyugat-európai minták ellenében történelmi, a vallási és a nemzeti önazonosság megőrzésére épülő politika felé fordítaná az EU-t, amelyben etnikailag homogén, keresztény, tradicionalista értékeken alapuló társadalmak működnek, amelynek elérése érdekében megengedett a politikai és a civil szabadságjogok korlátozása.

Bár a Fidesz az Európai Néppárt elnéző magatartásának köszönhetően továbbra is a jobbközép koalíciót erősíti, Orbán üzeneteire sorra rezonálnak az európai szélsőjobboldali pártok. A francia Nemzeti Fronttól kezdve az osztrák kormányban lévő Szabadságpárton át Tomio Okamura cseh radikális pártjáig követendő példaként, egyik legmeghatározóbb hivatkozási pontként tekintenek Orbánra, aki győzelmével erős bátorítást ad a 2019-es EP-választásokra melegítő szélsőjobboldali, radikális populista szereplőknek. Mivel az EP jelenlegi összetételét tekintve az EU-ellenes vagy euroszkeptikus pártok már így is a képviselők közel egyharmadát teszik ki, a jövőre esedékes EP-választásokkal tovább erősödhet ez a tendencia...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.