2018. április 27., péntek

WASHINGTON POST: MAGYARORSZÁGOT EFFEKTÍVE FASISZTA KORMÁNY IRÁNYÍTJA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.27.


- Az EU abban bízik, hogy az anyagi támogatás megvonásának kilátásba helyezésével jobb belátásra tudja bírni Orbán Viktort, akit már legfelső szinten is kérdőre akarnak vonni

- Ausztriában is ezerrel megy a sorosozás, a szélsőjobbos Szabadságpárt vezére tényként kezeli a magyar miniszterelnök hazugságait

- Az orbáni illberális demokrácia nem is demokrácia - mondja Timothy Garton Ash

New York Times/Reuters

A birodalom visszavág, vagyis az EU a költségvetési fenyegetéssel kíván küzdeni az erős ember, Orbán Viktor ellen. Azaz a jövő szerdán előterjesztendő tervezettel igyekszik megfékezni Keleten az illiberális nacionalizmus erősödését, ami már a szervezet demokratikus alapjait veszélyezteti. Egy bizottsági illetékes megerősítette, hogy a jövőben a jogállamhoz kötik a támogatásokat, egyik kollégája pedig kijelentte, hogy ez a nyomás megváltoztatja majd a játékszabályokat. Egy harmadik társuk pedig úgy vélekedett, hogy a magyar törekvések nagyobb veszélyt jelentenek az unió szempontjából, mint a Brexit, hiszen Orbán egy másik értékrenddel flörtöl, támadja a közös menedékpolitikát. Mindenesetre Brüsszel úgy gondolja, hogy ily módon meg lehet nyirbálni a bírálók szárnyait. Beavatottak szerint Juncker be akarja temetni a kelet-nyugati árkot, még mielőtt másfél év múlva lelép a színről.

A feszültséget oszlathatja, hogy a szövetség kemény lépéseket kíván tenni az illegális migránsok távoltartására. A Bizottság mindenesetre arra készül, hogy összecsapnak az akaratok Orbánnal, aki előreláthatólag egyre több követeléssel áll elő. De abban bíznak, hogy jogi eszközökkel ezúttal is meghátrálásra tudják kényszeríteni, ahogy az már történt pl. a bírák nyugdíjazása esetében. Az EU-ban úgy hiszik, hogy Varsóval egyszerűbb a helyzet és már a jövő hónapban meg tudnak állapodni az igazságszolgáltatás reformja ügyében. De jó pár tagállam kormánya azon van, hogy legfelső szinten vonja kérdőre a sorból kitáncoló hatalmakat, merthogy alapértékekről van szó.

Washington Post

A szerkesztőségi véleménycikk arra figyelmeztet, hogy Magyarországon gyakorlatilag fasiszta kormány van hatalmon, a briteknél a következő kormányt a Munkáspárt hozhatja létre, amely gyakorlatilag át van itatva antiszemitizmussal. Azon kívül egész Európában érlelődik a vérrög törzsi rendszer, ami a trón-és-oltárral jelzett konzervativizmus eltorzult utóda. Ami pedig Myanmarban történik, arra a népirtás az igazán megfelelő kifejezés. Mindez annak kapcsán került terítékre, hogy 25 éves a washingtoni Holocaust Múzeum, amely az elemzés szerint pontos képet ad arról, mire is képes az emberi természet. A legnemesebb, illetve a legaljasabb értelemben. Azaz szándéka ellenére rávilágít nem csak a múltra, hanem a jelenre is. Így arra, hogy semmi, de semmi nem elképzelhetetlen, és a politikai intézmények önmagukban nem nyújtanak tartós biztonságot a barbarizmussal szemben, ami állandóan ott leselkedik a civilizáció vékony, töredezett hege alatt. Ezért jelenti azután a holokauszt azt a sötét csillagot, amelyet a demokráciának követnie kell. Hitler is apróban kezdte, úgy hogy a cikk a német közmondást idézi, miszerint a kezdetekre nagyon oda kell figyelni!

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.