2018. május 20., vasárnap

"NEM VALÓ A FÉRFINAK, HOGY HÁZTARTÁSBELI LEGYEN" - MIÉRT NEM SZERZŐDNE A MINISZTERELNÖK A FÉRFIAKKAL IS A GYEREKVÁLLALÁSRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2018.05.20.


Az, hogy hány gyerek születik Magyarországon, és miért fogy a népesség, nem csak a nők ügye. A közfelfogás és a beidegződések ellenére valójában a férfiaké és a nőké közösen. A magyar házaspárok, élettársi kapcsolatban élők ugyanis évtizedek óta közösen döntenek a gyerekvállalásról. Ezért is érdekes, hogy Orbán Viktor szerint „a demográfia a nőkön múlik”, így őket akarja megkérdezni, mit szeretnének tenni, kapni, hogy ne „fogyjon a magyar”. Mindeközben folyamatosan változik az apák szerepe a családokban, a férfiak elkezdtek részt venni a gondoskodásban, az érzelmi életben, a nők pedig már rég nem csupán szoptató anyák.

Kommentcunamit indított el a közösségi médiában Orbán Viktor bejelentése, miszerint szeretne átfogó megállapodást kötni a magyar nőkkel, mert „a demográfia rajtuk múlik”. Szerinte csak a nők tudják eldönteni, mit akarnak, a kormány dolga, hogy ezt tudomásul vegye és megállapodjon velük a jövőről, a számukra nyújtható perspektíváról, nem négy, hanem 15-20-30 évre szólóan. A nőknek rengeteg ötletük van arra, hogy miről tudnának megállapodni a miniszterelnökkel, de abban nincs benne sem az asszonyok, lányok méhe, sem az, ami a hálószobában történik.

A férfiak csöndben vannak, nem háborognak azon, hogy valaki helyettük és őket megkerülve akar dönteni a magánügyükben.

Reflektálatlan macsó gesztus, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csupán a nőkkel akar konzultálni arról, miként születhetne több gyerek, miközben a társadalom egészét kellene megszólítania – mondja Hadas Miklós szociológus, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora. Szerinte az elmúlt ötven évben változtak a párkapcsolatok, amikor komoly, racionális, hosszú távú döntést kell hozni, a férfi és a nő már közösen dönt. Márpedig a gyerekkérdés, hogy mikor és hány legyen, ilyen ügy. És ez még akkor is így van, ha Magyarországon többnyire konzervatív gondolkodás jellemző a férfiakra, akiknek többsége úgy véli: a család, a gyereknevelés, a gondoskodás inkább a nő feladata.

– Ezért is aggályos a miniszterelnök nőkhöz fordulása, ami nem más, mint a propaganda szintjén megfogalmazott igény arra, hogy gyarapodjon a magyar. Annak, hogy egyre kevesebb gyerek születik, alapvetően az az oka, hogy a szülők nem látják biztosítva a jövőt – teszi hozzá Hadas...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.