2018. május 1., kedd

ORBÁN BRÜSSZELI RAPORTJA TARTJA IZGALOMBAN AZ EURÓPAI SAJTÓT

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2018.05.01.


Válságtanácskozás vagy baráti viszontlátogatás lesz-e Orbán Viktor szerdai brüsszeli találkozója a Fidesz pártcsaládjának, a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppártnak a vezetőivel - teszik fel a kérdést többen is az európai sajtóban.


Baráti figyelmeztetés vagy válságtanácskozás?

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint Manfred Weber, az Európai Parlamentben működő néppárti frakcióvezető márciusi budapesti látogatásának a viszonzásáról van szó. A Politico című amerikai portál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása ennél kissé problémaérzékenyebben fogalmaz, amikor azt írja, hogy Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke és Weber frakcióvezető azért hívta Brüsszelbe Orbánt, hogy megbeszéljék vele a viszonyukat a Fidesz választási győzelme után. A Politico szerint Orbán arra a baráti figyelmeztetésre számíthat Brüsszelben, hogy a Néppárt türelme sem végtelen, és a lojalitás korlátokba ütközik, ha egy tagpárt veszélyezteti az Európai Néppárt jó hírét, illetve az esélyeit a jövő évi európai parlamenti választásokon. Nem mintha ez különösebben hatott volna eddig Orbán Viktorra – jegyzi meg a Politico.

A Die Presse című konzervatív bécsi lap ugyanakkor – az APA osztrák hírügynökség tudósítását felhasználva – beszámolója címében már úgy fogalmaz, hogy a Néppárt csúcsvezetése válságtanácskozásra citálta Brüsszelbe a magyar kormányfőt. A Die Presse idézi a Der Spiegel német hírmagazint, amely szerint Weber azt mondta, Orbán előtt is vannak határok, és ezeket világosan meg fogják beszélni. Eszerint a Néppárt attól tart, hogy Orbán az egyértelmű választási győzelem után folytatni fogja az ország illiberális átalakítását.

Kizárhatják a Fidesz-t?

A Die Presse megírja, hogy a Néppártban ismét hallani olyan hangokat, amelyek a Fidesz kizárását követelik. Idézi Pascal Arimont belga kereszténydemokrata politikust, aki szerint Orbán cselekedetei többször átléptek az elfogadhatóság határain. Elismeri ugyanakkor Arimont, hogy az Európai Néppárt megosztott ebben a kérdésben.

A néppárti frakció osztrák delegációvezetője, Othmar Karas – mint azt a Die Presse írja – ellenzi a Fidesz kizárását, mert az szerinte nem oldaná meg az alapvető problémákat, hanem éppenséggel új gondokat keletkeztetne. Az osztrák politikus ehelyett a nézeteltérések érdemi megvitatását javasolja. 

A cikk megjegyzi, hogy az Európai Parlament néppárti frakciója már korábban is kizárással fenyegette Orbán pártját, amikor EU-ellenes népszavazást rendeztek, illetve amikor elfogadták a Közép-európai Egyetem bezárásával fenyegető felsőoktatási törvénymódosítást.

A Der Standard című, bécsi liberális lap ugyanerről a témáról – szintén az APA hírügynökség anyagát alapul véve - azzal a címmel számol be, hogy Orbán fejmosásra számíthat Brüsszelben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.