2018. május 24., csütörtök

"TUDATOS ÉS CINIKUS, DIREKT KONFLIKTUSTGENERÁLÓ STRATÉGIÁT KÖVET A MAGYAR KORMÁNY"

ZOOM
Szerző: LENGYEL TIBOR
2018.05.24.


Tudatos és cinikus, direkt konfliktusgeneráló stratégiát követ a magyar kormány, amikor a gonosz EU és a jó magyar kormány közti háborúnak, sőt szabadságharcnak állítja be vitáit az unióval. Az évek óta tartó folyamat egyik legkirívóbb példája a magyar jogállamiságot kritizáló Sargentini-jelentésre adott kormányzati válasz. Ám ez ellen is van fegyver: ha nem maradunk csendben, hanem felhívjuk a figyelmet a terelésekre, csúsztatásokra és ferdítésekre – mondta a Zoom.hu-nak Nagy Zsófia, az ELTE Társadalomtudományi karának oktatója, tanársegéd. Ő egyike annak a két fiatal társadalomtudósnak – partnere volt Labanino Rafael, a frankfurti Goethe Egyetem Politikatudományi Intézetének politológus kutatója –, akik a 444. hu cikke szerint a kormány válaszát kielemezve arra jutottak: sokkoló a dokumentum, amely tele van hamisítással és dezinformációval.

- Április végén készült el a jelentéstevő holland zöldpárti képviselőről, Judith Sargentiniről elnevezett Sargentini-jelentés, amelyet az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) vizsgálatának összegzését tartalmazza a magyarországi jogállamiság állapotáról.

- Ilyen jelentés most készült először – azért ritka, mert az a rettegett 7-es cikkely, vagyis az akár a tagállamok szavazati jogának megvonását is lehetővé tevő „EU-s csodafegyver” előszobája. Persze ez csak elvi lehetőség, még sosem éltek vele, és akár egy évig is eltarthat a döntési procedúra róla.

- A LIBE-jelentés megállapította, hogy fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, így indokolt a 7-es cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítása. A jelentés azt vizsgálta, hogy a magyarok alapjogai hogyan érvényesülnek, az állam miként bánik a polgáraival.

- A jelentést és a jelentéstevőt itthon mind a Fidesz és a kormány, mind a kormánypárti sajtó élesen bírálja. Gulyás Gergely azt mondta, „Sargentini és a hozzá hasonlók pedig az EU legnagyobb sírásói”. Szijjártó Péter pedig „minősített hazugságok gyűjteményének” nevezte a jelentést.

- Az eljárásrend szerint a magyar kormány reagálhatott a Sargentini-jelentésre, és meg is tette. Csaknem 60 oldalas választ küldtek Brüsszelbe, amelyben a Sargentini-jelentés tényszerű állításait igyekeznek inkább kevesebb, mint több sikerrel tagadni, gyakran kreatívan értelmezve a valóságot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.