2018. május 22., kedd

URBÁNUS FORRADALOM A MEZŐGAZDASÁGBAN: TERJED A VERTIKÁLIS KERTÉSZET

QUBIT
Szerző: SCHUBERT KORNÉL
2018.05.22.


Bár a mezőgazdaság 8 billió dolláros összértékével a globális GDP 6,4 százalékát termeli, mégis a legkevésbé digitalizált a nagy termelő szektorok közül. Az elmúlt néhány évben azonban változni látszik a helyzet: 2017-ben a mezőgazdasági befektetések 29 százalékkal növekedtek a megelőző évhez képest. Az eddig elmaradt automatizációnak és digitalizációnak az iparágra való kiterjesztése gyakorlatilag elindított egy újabb mezőgazdasági forradalmat.

Talajmentesítés

Az innovációk közül az egyik legextrémebb az úgynevezett vertikális gazdálkodás. Az alapötlet az, hogy mivel a növények a növekedésükhöz szükséges tápanyagokat alapvetően nem a talajból, hanem az onnan származó vízből nyerik, mi lenne, ha a talajt kihagynák az egyenletből, a növényeket pedig szó szerint egymás fölé polcolva termesztenék?

A koncepció atyja Dickson Despommier ökológus, a Columbia Egyetem mikrobiológia professzora, aki még 2000-ben tette fel a kérdést a diákjainak, hogy milyennek szeretnék látni a Földet 40 év múlva, amikorra több mint 9 milliárd embert kell majd ellátni élelemmel, úgy, hogy már nem nagyon lesz több megművelhető földterület (jelenleg 80 százalékos kihasználtságnál tartunk), ráadásul az urbanizáció fokozatosan szorítja vissza a már meglévő farmokat. Mindeközben az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO szerint 2050-re optimálisan 70 százalékkal kellene növelni a globális élelmiszertermelést, amihez nagyjából még egy fél Dél-Amerikára való termőföld hiányzik, legalábbis a mai technológiák mellett.

A diákok a tetőtéri kertészkedés ideája alapján kiszámolták, hogy Manhattan lakosságának élelmiszerellátását miként tudná fedezni a felhőkarcolók tetőinek hasznosítása. Az eredmény elkeserítő lett: a lakosság mindössze 2 százalékának jutna így elegendő zöldség. Despommier erre annyit kérdezett a diákoktól, hogy ugyan miért csak a tetőket akarnák hasznosítani, New York tele van üresen álló lakóházakkal! A viccesnek induló ötletet az ökológus kidolgozta, 2010-ben pedig könyvként is publikálta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.