2018. július 21., szombat

A HORTHYSTA VITÉZI REND VOLT TAGJA ÉRKEZHET HOZZÁNK CSEHORSZÁGBÓL NAGYKÖVETNEK

ÁTLÁTSZÓ / VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2018.07.21.


Bial Tibor új ember a diplomáciában, de régi kapcsolatot ápol a cseh miniszterelnök kabinetfőnökével. 

Bial Tibor, a CzechTrade Cseh Kereskedőház vezetője válthatja Budapesten Juraj Chmiel jelenlegi csehországi nagykövetet, értesült a Hospodářské noviny gazdasági hírportál. A hírt a tekintélyes gazdasági napilapnak négy forrásból is megerősítették. Chmiel Szlovéniában lesz a helyi cseh diplomáciai testület vezetője.

Az új magyarországi nagykövet ajánlását és kinevezését egyelőre hivatalosan senki nem kommentálta Csehországban, mert a fogadó ország megerősítésére várnak.

“A nagyköveti kinevezés a szokásoknak megfelelően halad. A diplomáciai szokásoknak megfelelően a cseh Külügyminisztérium addig nem nyilatkozik személyi változásokról, amíg a fogadó ország nem jelzi egyetértését a jelölt személyével kapcsolatban.” – írta e-mailjében a Hospodářské noviny szerkesztőségének Irena Valentová, a cseh Külügyminisztérium szóvivője.

A negyvenéves Bial Tibor Kassán született, és nőtt fel, anyanyelvi szinten beszél magyarul, 2010 óta dolgozik a CzechTrade kötelékében. Felsőfokú tanulmányait Miskolcon végezte, később magyarországi cégeknél dolgozott, mint manager és értékesítő. A CzehTrade Kereskedőháznál 2012-től helyezkedett el. Az Átlátszónak sikerült megszerezni a nagykövet-jelölt önéletrajzát, amelyből egy diplomáciai életben jártatlan pályafutás tárult elénk.

Nagyköveti kinevezése mögött, a Hospodářské noviny információi szerint, Bartha Tünde, a cseh miniszterelnöki kabinetvezető áll, aki a kassai Márai Sándor Gimnáziumban Bial Tibor osztálytársa volt.

Az Agrofert konszern, amely Babiš miniszterelnök tulajdonában van, több üzleti érdekeltséggel is rendelkezik Magyarországon. A Hospodářské noviny szerint az új budapesti nagykövet személyét már az első, parlamenti bizalmi szavazáson végül megbukott Babiš-kormány elfogadta. A cseh gazdasági napilap információit a neve elhallgatását kérő forrás megerősítette: “a kormány Bial személyét már a nyár elején elfogadta, ősszel már hivatalba kell lépnie.“

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.