2018. augusztus 1., szerda

"AZ EGÉSZ MÉG CSAK VIKTOR FEJÉBEN VAN MEG"

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2018.08.01.


A Fidesz képviselőivel, a párt elnökségi tagjaival, kormánytagokkal, de még saját kulturális tanácsadójával sem osztotta meg tapasztalataink szerint Orbán Viktor, hogy milyen jellegű változtatásokra készül a kultúrában szeptembertől. A tusványosi előadásban beharangozott átalakításoknak csak a motivációja tűnik biztosnak: a 2009-ben Kötcsén vázolt időszaknak vége, a kultúra kitörhet a szűk kulturális elit köreiből, ahová akkor maga Orbán utalta, és a politika fókuszába kerülhet.

„Új szellemi és kulturális megközelítésre van szükség a harmadik kétharmad után, és mi tagadás, szeptembertől nagy változások előtt állunk!” – fogalmazott a Bálványosi Szabadegyetem szombati zárónapján tartott előadásában Orbán Viktor. A tervezett változásokról a miniszterelnök részleteket nem árult el, de azt helyénvalónak nevezte, hogy a választások utáni időszak legizgalmasabb vitái a kulturális politika területén robbantak ki. (Azt nem tudni, hogy Orbán a kormánypárti Magyar Időkben a kulturális támogatásokkal, egyes intézmények irányításával vagy épp műsorával és ideológiájával kapcsolatban indult vitákra, vagy az időközben kiszélesedett vita három – szinte – állandó szereplőjének, L. Simon László volt kulturális államtitkárnak, a Petőfi Irodalmi Múzeumot vezető Prőhle Gergelynek és a lap kultúrarovatát irányító Orbán János Dénesnek a két nappal korábbi, éppen Tusványoson lezajlott ütközetére gondolt-e, a tényről azonban, hogy a vita zajlik, azt mondta: jól van ez így.)

Az előrevetített változásokról és az új szellemi-kulturális megközelítésről a miniszterelnöki beszéd óta tucatnyi kormánypárti politikusnál és kormánypárti értelmiségi szereplőtől érdeklődtünk, ám egyikük sem tudta megmondani, „mire gondolt a költő”. Saját elképzelései viszont szinte mindenkinek voltak arról, hogy hol, illetve min kellene változtatni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.