2018. augusztus 25., szombat

EGY GYÖNYÖRŰ BARÁTSÁG VÉGE: MAGYARORSZÁG HIVATALOSAN IS BEINTETT OLASZORSZÁGNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.08.25.


- Életünket és vérünket a mostani olasz kormánynak, de menekültet, azt nem kérünk!

- Éheztetés mint kínzás - a magyar menedékpolitika korszakos találmánya

- Az autokraták be vannak rezelve, hogy a liberális rend hívei kiállnak a szabadság védelmében


Washington Post

Az olasz Külügyminisztérium nyilvánosságra hozta, hogy Magyarország visszautasította a kérést, mármint hogy legalább párat fogadjon be azok közül a menekültek közül, akik a szicíliai partoknál veszteglő hajó fedélzetén vannak. A jelentés hozzáteszi, hogy az olasz belügyi tárca vezetője korábban igencsak dicsérte Budapest kemény álláspontját a migránsok ügyében. Most viszont azt mondta, miután a hajón lévő afrikai menedékkérők 9 nap után éhségsztrájkot kezdtek, mert az olasz hatóságok csak akkor engedélyeznék a kiszállásukat, ha előbb a többi tagállam ígéretet tesz a befogadásukra, nos, Salvini kifejtette, hogy az érintettek azt csinálnak, amit jónak tartanak. Az olasz kormányfő viszont azt mondta az eredménytelenül végződött tegnapi uniós szakértői tanácskozás után, amelyen 12 állam szakértői hiába próbálkoztak a menekültek elosztásával, hogy a rendszer nem működik, ráadásul képmutatásba torkollik, olyan hatalmas az eltérés a szavak és a tettek között. Pedig itt lett volna a lehetőség, hogy haladást érjenek el a sokat hangoztatott szolidaritás és felelősség kérdésében. (Szíjjártó Péter két napja azzal tért haza Rómából, hogy jó néhány ponton egybeesik a két ország politikája migráns-ügyben - a szerk. megj.)

Az unió úgy reagált a nagyobbik koalíciós erő, az 5 Csillag Mozgalom vezetőjének bejelentésére, hogy ti. Róma nem fizeti be évi 20 milliárd eurós hozzájárulását a közös költségvetésbe, ha Brüsszel nem váltja be ígéretét a menekülthelyzet enyhítésére, hogy az EU szabályok és nem fenyegetések alapján működik. Közben az Európai Parlament konzervatív olasz elnöke úgy foglalt állást, hogy a mostani holtpont nem alakult volna ki, ha főleg a keleti tagok pártolták volna a Dublini-rendszer reformját. Utóbbi lényege, hogy a kérelmeket ott kell elbírálni, ahol a migránsok először a közösség területére léptek.

Spiegel

Magyar menedékpolitika’2018: elrettentésként kiéheztetni. Így számol be az újság arról, hogy menedékkérők heteken át nem kaptak enni a tranzitövezetekben és az embertelen gyakorlatot csupán a nyilvános tiltakozás hatására állították le. Polgárjogi aktivisták szerint azonban a hatalom csupán kozmetikai változtatást hajtott végre, hiszen a vonatkozó jogszabály érvényben van, és bármikor újra elrendelhetik a korlátozást. A cikk felidézi, hogy a rendőrök a héten külön engedély híján nem engedték be Iványi Gábort, aki élelmet vitt volna a rászorulóknak, akik ellátását a hatóságok azután szüntették be, hogy negatív döntés született a menedékkérelmük ügyében. Segélyszervezetek kiéheztetésről beszéltek a nyár közepe óta jelentősen megszigorított elbánás kapcsán. Hogy a Bevándorlási Hivatal miért visszakozott a hét közepán átmenetileg, annak okát nem árulták el. A hetilap hiába igyekezett megtudni a magyarázatot.

lványi, aki korábban igen szoros kapcsolatban volt Orbánnal és annak családjával, úgy nyilatkozott: sosem gondolta volna, hogy a kormányfő képes éheztetni és ily módon szenvedéseknek kitenni másokat, csak, hogy elérje politikai célját. Pardavi Márta a Helsinki Bizottság társelnöke úgy fogalmaz, hogy itt szándékosan és céltudatosan koplaltattak menekülteket, mert el akarták űzni őket a táborokból. Ám ez felfoghatatlan, keresztényellenes magatartás éppen egy olyan kormány részéről, amely kifejezetten keresztényként határozza meg magát. Az nem ismeretes, hogy a kényszerintézkedés hatására hányan gondolták meg magukat és mentek vissza Szerbiába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.