2018. augusztus 2., csütörtök

TÖBB DIMENZIÓS FORDULATOT VÁRNAK ORBÁNTÓL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.08.01.


...Orbán, a következetes győztes
A Bloomberg, az elsősorban üzleti hírekkel foglalkozó, de a politikát is figyelemmel kísérő amerikai hírügynökség az európai jobboldal nevében fellépő Orbán Viktorról közöl cikket, rendszeres szerzőjének, a Vedomosztyi című orosz üzleti napilap alapítójának, Leonid Bershidskynek a tollából.

„Ha tudni akarod, hogy mit gondol az európai jobboldal Európáról és a világról, akkor hallgasd Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Ellentétben a legtöbb szélsőjobboldali vezetővel, Orbán következetes győztes, erős fősodorbeli hitelességgel, és a szókimondása inkább fakad meggyőződésból, mint a tiltakozó szavazatok elnyerésének puszta vágyából” – fogalmaz a Bloomberg kommentátora.

Ha kitart, nem egydimenziós lesz a jobboldali fordulat


A magyar vezető megnyilatkozásainak lényegeként azt emeli ki, hogy Orbán a kétoldalú megállapodásokon alapuló új rendet, valamint az európai hadsereg megteremtését hirdeti.

Bershidsky részletesen ismerteti a miniszterelnök tusványosi beszédének a globális erőviszonyokról és összefüggésekről szóló részeit, megállapítva egyebek közt, hogy Orbán még mindig életképesnek tartja az Európai Uniót.

A Bloomberg szerzője úgy véli, néhányaknak meglepő lehet, hogy Orbán a közös európai hadsereg föderalista célkitűzését hangoztatja, hiszen az európai nacionalistákat és populistákat gyakran EU-ellenesnek tekintik. Orbán azonban – hangoztatja Bershidsky – amikor kirohanásokat intéz a liberális EU-elit ellen, akkor azt a hagyományos pártok jobboldalának a nevében teszi. Ezt a jobboldalt akarja egyesíteni a jövő májusi választásokra, és a migrációt kívánja megtenni központi kérdésnek.

Orbán nem feloszlatni akarja az uniót, hanem át akarja alakítani Trump Amerikájának életképes vetélytársává és partnerévé. A jobboldali fordulat, ha tovább tart, nem egydimenziós fordulat lesz a protest pártok támogatásának a növekedése jegyében, hanem a konzervatív szárnyon belül fog megtörténni – jósolja a Bloomberg.

Menteni, ami menthető

A liberális müncheni Süddeutsche Zeitung kommentárja szerint világszerte feltartóztathatatlannak látszó módon nyomulnak előre a nacionalisták és a tekintélyuralmi berendezkedés hívei, a liberális demokraták körében pedig letargia és megbotránkozás uralkodik.

A kommentátor, Stefan Ulrich szerint sürgető szükség van arra, hogy megteremtsék a ma még hasonlóan gondolkodó államok – elsősorban Németország, Franciaország, Kanada és Japán – szoros együttműködését, a multilateralisták, vagyis a nagy problémákra többoldalú alapon közös választ kereső országok szövetségét – úgymond menteni, ami menthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.