2018. augusztus 4., szombat

TÖRÖK GÁBOR: EZ NEM A FIDESZ, HANEM ORBÁN VIKTOR EGYEDURALMA

INDEX
Szerző: FT
2018.08.03.


Török Gábor interjút adott a Heti Válasznak, a beszélgetés a jövő heti lapszámban jelent volna meg, de mivel közben a lapot teljesen bezárják, a politológus a blogján nyilvánosságra hozta a szöveget. 

Rögtön az elején azt állítja, hogy Orbán április 8-án nem újabb csatát, hanem a háborút nyerte meg.

"Középkori analógiák jutottak eszembe a harmadik kétharmad után. A helyzet kicsit olyan, mint Károly Róbert idejében: amikor a király hosszú küzdelem után legyőzte a trónbitorlókat meg a tartományurakat, mindenki szépen hazament, és hosszú időre megszilárdult a központi hatalom. Amíg a király politikai értelemben egészséges és legitim, addig a hatalmi kérdés nem merül fel érdemben - így a nyilvános politikai okoskodás értékét is alacsonyra kalibrálom. Olyan mértékben rendeződnek a hatalomhoz kapcsolódó intézmények, erőforrások, személyi erőviszonyok, hogy a tét most nem lehet kérdés."

Török ezután megjegyezte, hogy itt nem a Fidesz, hanem inkább Orbán Viktor egyeduralmát láthatjuk. A politológus szerint az egész berendezkedés élettartama attól függ, meddig tud hatalmon maradni Orbán, ez alapvetően megkülönbözteti a mostani rendszert a dualizmustól vagy a két világháború közti helyzettől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.