2018. szeptember 23., vasárnap

A MAGYAR KULTÚRHARCRÓL MESÉLT A FINANCIAL TIMESNAK ALFÖLDI RÓBERT

INDEX
Szerző: CSD
2018.09.23.


Elérte a nyár elején kiélesedett magyar kultúrharc híre a Financial Timest, a világ egyik legbefolyásosabb gazdasági napilapja hosszú cikkben írt arról, hogy az Orbán-féle illiberális demokrácia hogyan képződik le a kultúrában. A cikkben többek között Alföldi Róbert is nyilatkozik, aki azt mondja, hogy a színházakban és hasonló kulturális intézményekben egyre jellemzőbb az öncenzúra, a művészek körül pedig egyre fogy a levegő. 

Kiépült egy rendszer, ami működik. A színházi rendezőket, kultúráért felelős hivatalnokokat nem kell fölhívni vagy behívni a minisztériumba, tudják, mit várnak tőlük.

- mondta a színész-rendező a brit lap újságírójának. Alföldi például a kormányzati sajtó nyomására törölt Billy Elliot musical előadásokat említi, mint példát a kormányzati nyomásra és öncenzúrára. De a saját zalaegerszegi esetét is elmeséli, vagyis azt, amikor törölték Alfödli estjét Vígh László fideszes országgyűlési képviselő utasítására törölték, négy nappal az esemény előtt, amikor már 800 jegy elfogyott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.