2018. szeptember 23., vasárnap

NEM A DEMOKRÁCIA, HANEM A NYUGDÍJREFORM FENYEGETI A KREMLT

INDEX
Szerző: NYG
2018.09.22.


A hatóságok szerint háromezer, a szervezők szerint 50 ezer résztvevője volt a nyugdíjreform ellen meghirdetett moszkvai tüntetésnek szombaton. A Kremllel kritikus Eho Moszkvi tízezer főre becsülte a tüntetők számát. 

A nyugdíjreform a rendkívül érzékeny pont az orosz társadalomban és alkalmas arra, hogy valóban nagy tömegeket vigyen utcára. Nem véletlen, hogy a nyugdíjkorhatár emelését a kormány az Oroszországban tartott futball-világbajnokság idején jelentette be, amikor a rendezvényre hivatkozva egyébként is moratórium volt a tüntetésekre.

Oroszországban az európai átlaghoz képest igen nagyvonalú a nyugdíjkorhatár: nők esetében 55, férfiaknál 60. Ezt emelné a kormány fokozatosan, a férfiaknál 2028-ra emelné 65-ig, nőknél 2034-re 63 éves korig. Ám az országban alacsony a születéskor várható élettartam, férfiak esetében mindössze 67,5 év. A nőké jóval közelebb áll az európai átlaghoz, 77 év felett van.

A terv hallatán látványosan csökkent nem csak a kormány, de Vlagyimir Putyin megítélése is, noha az elnök igyekezett az első bejelentésektől távol maradni és azt a kormányra hárítani. Az ellenzék legmeghatározóbb alakja, Alekszej Navalnij csapatának nyári felmérése szerint az elnök népszerűsége 64 százalékos, ami magasnak tűnhet ugyan, de mivel ez a szám 80 közelében szokott lenni, mégis beszédes, ahogyan az is, hogy a megkérdezettek 50 százaléka mondta, hogy lakhelyéhez közel kész lenne tüntetésen is részt venni a reformmal szemben.

Igaz, Putyin augusztus végén enyhített a kezdeti terveken – és ezt már ő, nem pedig a kormány jelentette be – így a nőknek csak 60-ig emelik a nyugdíjkorhatárt, igaz, a férfiak esetében marad a 65 éves célszám. Nagy a szórás országosan is: egyes körzetekben 58 évre számíthatnak a férfiak – például a Kína és Kazahsztán közelében fekvő Tuvai Köztársaságban – míg az észak-kaukázusi Ingus köztársaságban 76 évig él egy férfi átlagosan. (A nőknél, szintén Tuvától az Ingus Köztársaságig, 68 és 83 között állnak a mutatók.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.