2018. szeptember 5., szerda

HALDOKLIK A TANSZABADSÁG EMLÉKE, PALKOVICS ÉS KÁSLER MEG EGYMÁSNAK FOG ESNI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.09.05. 


Bizonyosan kódolva van a felsőoktatásban a Kásler Miklós vezette humántárca és a Palkovics László által irányított innovációs minisztérium konfliktusa. Egyelőre Palkovics jobban bejátssza a rendelkezésére álló teret. Az ágazatban nagy a bizonytalanság: kancellárok hármas csoportjai világítják át a rosszul teljesítő egyetemek gazdálkodását, és az intézményi autonómia végleges felszámolásával kapcsolatban a gender szak megszüntetésének terve hallatán immáron senkinek nem lehet kétsége. A közoktatásban is várhatók szimbolikus konfliktusok: a törvényalkotási programnak része a szakképzési és a köznevelési törvény módosítása. A teljes közoktatás pedig a már beharangozott, új Nemzeti alaptantervre (NAT) vár. A kormány korábbi bejelentései szerint az új NAT bevezetésének céldátuma 2019. szeptember elseje.

A felsőoktatásban az új tanév két szimbolikus, az ágazat jövőjét alapvetően meghatározó jogalkotási procedúrával indul, egyelőre mindkettő a levegőben lóg. Az egyik a gender szakkal, a másik a CEU-val kapcsolatos.

Az Orbán-kormány néhány hete jelentette be, hogy betiltja a gender szakot, amelynek elindítását két évvel ezelőtt engedélyezte. S bár jogtechnikailag könnyen kivitelezhető a törlés abból a kormányrendeletből, amely az oktatható szakok listáját, valamint azok képzési és kimeneti követelményeit tartalmazza, a döntés önkényessége, politikai motivációja és az egyetemi autonómia semmibe vétele mintha csak most rázná fel az egyetemi szektort. A kormány ugyanis semmiféle előzetes vitára nem adott lehetőséget, és a megszüntetés okát magyarázó kormánypárti politikusok mintha csak versenyeztek volna, hogy ki tud nagyobb butaságot mondani. A társadalmi nemek tudományának politikai kinyírása a teljes magyar felsőoktatás autonómiájának szimbólumává vált: eddig az ágazat sok mindent eltűrt, a nemzeti felsőoktatási törvénytől kezdve a kancellárokon át a konzisztóriumokig, a gender szakot ért támadás azonban mindenki számára egyértelművé tette a helyzetet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.