2018. szeptember 21., péntek

ÍGY VESZÍTI EL PÉNZÜNK AZ ÉRTÉKÉT - CSÚCSON AZ INFLÁCIÓ NULLA KAMATOK MELLETT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.09.21.


Egyre nagyobb a különbség az infláció és a betéti kamatok között, a pénzünk tehát egyre többet veszít az értékéből. Miközben gyorsul a pénzromlás üteme, a bankok egy fillérrel sem fizetnek többet. Az állampapírok kamata is édeskevés.

Már jó ideje nulla százalék körül szóródnak a betéti kamatok a piacon, miközben az elmúlt években lendületet vett az infláció. A KSH legfrissebb adatai szerint augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az augusztusi adat megegyezik a júliusival, ennél magasabb drágulást legutóbb 2013. januárban mértek.

A nagy különbség azonban az, hogy 2013 januárjában 3,7 százalékos infláció mellett a megtakarítók 7-8 százalékos betéti kamatokat söpörhettek be, vagyis 4 százalék körüli reálkamatot tehettek zsebre. Ugyanis egy évvel korábban, 2012 januárjában még ilyen magas kamatok mellett köthették le a pénzüket. Idén augusztusban viszont mindössze 0,10 százalék körüli kamatot tehettek zsebre azok, akik egyáltalán lekötötték a pénzüket. Még a legjobb ajánlat is legfeljebb 0,5 százalék körül alakult egy évvel ezelőtt, éppen úgy, ahogy napjainkban is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.