2018. szeptember 6., csütörtök

MERKEL LEPAKTÁL ORBÁNNAL? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.06.


- Elképzelhető, hogy a német kancellár a javarészt pimf Európai Parlamentért cserében békejobbot nyújt Orbán Viktornak, aminek igen súlyos kihatása lenne Európában 

- Verhofstadt szerint meg kell osztani az Európai Néppártot, mert akkor jók az új európai közép esélyei és a viszály almája Orbán Viktor az EPP-n belül

- A magyar kormány azon van, hogy kipiszkálja a CEU-t és félő, hogy csak a megfelelő ürügyet keresi hozzá

Die Zeit

A konzervatívok megmenthetik a világot a szélsőjobbtól, ám veszélybe kerül a demokrácia, ha olyanokkal állnak össze, mint a tekintélyelvű Orbán Viktor vagy az AfD. Erre figyelmeztet a Harvard Egyetem német származású politológia professzora. Yascha Mounk pontosan ebből a megfontolásból tartja roppant nyugtalanítónak, hogy az amerikai Republikánus Párt siralmas módon csődöt mondott és nem szállt szembe Trumppal. Mert ha az elnök meg is bukik a közeljövőben, akkor is évekig tart, ameddig a tengerentúli politika megtisztul az autokrata törekvések bűzétől. De a konzervatívok Ausztriában is veszélyes szövetségre léptek a szélsőséggel, amely a náci mozgalomból alakult ki, és őszintén csodálja Putyint.

A legmegdöbbentőbb hír az, hogy Merkel taktikai okokból össze akar állni Orbán Viktorral, a liberális demokrácia legnagyobb ellenfelével. A magyar kormányfő az elmúlt 8 évben gyakorlatilag szinte diktatórikus hatalmat épített ki az országban, ami ellen az európai intézmények csupán mérsékelten tiltakoztak. Ennek egyik oka a Fidesz jó viszonya az EPP-vel. A magyarok tagságának legfőbb védelmezője mindig is Manfred Weber volt. A strasbourgi frakcióvezető tökélyre vitte a cinikus hintapolitikát, mert minden esetben, amikor a magyar fél zavartalanul átlépte a vörös vonalat, ám apró taktikai engedményeket tett, pártfogója úgy tett, mintha itt igazi fordulatról volna szó. Ily módon Orbán megúszta, hogy az EU felelősségre vonja, legyen szó a választási visszaélésekről, a független sajtó szétveréséről, a civilek és egyetemek elleni szélsőséges támadásokról.

Weber magatartása nagy mértékben aláásta a lehetőséget, hogy Európa sakkban tartsa a miniszterelnököt. A Néppárt számára a pártpolitikai szempontok fontosabbnak bizonyultak a magyar demokrácia védelménél. Ugyanakkor nem titok, hogy Merkel nemigen kedveli Orbánt, de a jelek szerint mégis azt hiszi, hogy szükség van a magyar politikusra, mert nélküle nem lenne meg a konzervatív többség az Európai Parlamentben. Meg ha nagyon határozottan fellépne Budapest ellen, az valószínűleg kiélezné a CDU viszonyát a CSU-val. Ezért láthatólag úgy határozott, hogy nem érdekes az elvhűség, békét köt a nem demokratikus szélsőjobbal.

A következmények óriásiak az európai politikában. Először is egyértelmű, hogy az EU még jó sokáig teljes jogú tagként tűr meg a soraiban mélységesen illiberális, sőt demokrácia-ellenes államokat. Ám ez hatalmas károkat okoz az unió legitimitásának. Ugyanakkor minden eddiginél törékenyebb a bástya, amelyet egykor a jobb- és baloldal a demokrácia ellenségeinek feltartóztatására emelt. Ha Merkel és Weber hajlandó elárulni az elveit a többség érdekében a nem túl fontos EP-ben, akkor miért kellene abban bízni, hogy egy nap nem utasítják vissza az AfD-t, ha úgy hozzák a hatalmi viszonyok Berlinben? De ha valóban létrejön az összefogás Orbánnal, akkor Merkelre úgy fognak emlékezni, mint aki csődöt mondott a legfontosabb kérdésben, mert nem szállt szembe a demokrácia-ellenes szélsőjobbal.

Der Standard

Indulása hivatalos bejelentésekor Weber azt mondta, hogy a közös Európát sürgősen meg kell újítani, túl kell lépni a belső megosztottságon és az uniót sokkal közelebb kell vinni az emberekhez. A Néppárt novemberben dönt arról, hogy mellé áll-e. A politikus az igencsak sokféle erőt tömörítő frakción belül, ahol egyformán helyet kap az EU-kritikus Fidesz, valamint az őszintén integráció hívőnek számító belga és luxemburgi konzervatívok, szóval ebben a körben Weber a kiegyezés emberének számít. Nem sok ellensége van. Tegnap Brüsszelben arról beszélt, hogy a szervezetet kívülről és belülről egyaránt támadások érik olyan erők részéről, amelyek nem akarják az összefogást. Ez így nem mehet tovább, új tervre van szükség, meg kell védeni a közös értékeket, mint ahogy az európai életmodellt is. Vagyis a demokráciát, a jólétet, a szociális államot. Mint mondta, össze kell tartani, az nem lehet, hogy Európa megosztott legyen, a keletiek szembeálljanak a nyugatiakkal, a kicsik a nagyokkal, a szegények a gazdagokkal. Közölte, hogy itt hidakat kíván építeni.

A tudósítás mindezt kiegészíti azzal, hogy Weber általában csendes, de tud határozott lenni, a döntéseket képes stratégiailag előkészíteni. A nyár elején határozottan kijelentette, hogy el akar határolódni a jobboldali populistáktól, akik meggyengítik az EU-t. A Néppártból közben az szivárgott ki, hogy a pártcsaládon belül kialakulóban van az Európa-barát kereszténydemokraták fiatalabb nemzedékének platformja, amely igyekszik új lendületet adni az unió érdekeit szem előtt tartó politikának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.