2018. szeptember 5., szerda

MAGYARORSZÁGNAK VAN A LEGTÖBB VESZTENI VALÓJA, HA KILÉP AZ UNIÓBÓL

JELENKOR BLOG
Szerző: Pataba13
2018.09.05.


A Bank de France egy alapos kutatást végzett, hogy a különböző tagországokat, miként érintené, ha nem lennének az Európai Unió tagja, illetve ha az Unió helyett csak szabadkereskedelmi egyezmény jött volna létre.

Magyarország gazdasági ereje eltörpül az olyan "szupergazdaságok" mellett, mint Németország vagy Franciaország, azonban Magyarország a nyugat termelési értékeibe szorosan beágyazódott, így az Európai Uniós tagországok között Magyarország profitál a legtöbbet az eddigi ragyogó gazdasági kapcsolatokat megerősítő közös EU-s piacból. Ez a gyakorlatban úgy érezhető, hogy hazánk GDP szintje 14,2%-kal volt magasabb annál, hogyha az EU-s tagországok csak szabadkereskedelmi övezetet alkotnának. Ez a százalék 17,7-re nő, ha a WTO Világkereskedelmi Szervezet szabályain belül lennének kapcsolatban az országok. Ebből látszik, hogyha esetleg az Európai Unió megszűnik, és a tagországok szabadkereskedelmi övezetig lépnének vissza, akkor is hatalmas lenne a veszteség.

Ha Magyarország kilépne az Európai Unióból, akkor 15,2%-kal csökkenne a magyar GDP, ami a legmagasabb a tagországok között: lengyeleknél 6,4%, szlovákoknál 12,9%, briteknél 2,4%. Az adatokból egyértelműen látszik, hogy az Unió jóléti hatásainak legnagyobb haszonélvezői közé tartozik Magyarország, de a gazdasági növekedés és a jólét mértéke is nőne, ha csatlakoznánk az euroövezethez.

Egyre nagyobb a széthúzás az EU-ban

Leegyszerűsítve gazdaságilag az összes tagállam ugyanarra halad, csak különböző tempóban, azonban az EU korábbi megtörhetetlen látszó egysége szétszakadóban van. A kormány nagyobb hangsúlyt fektetne az erősebb nemzetállamokra, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az EU eredeti jelmondata "Egység a sokszínűségben". Nos, az egység megtörőben van.

A központi téma az EU-ban a menekültválság, melyre nagyon különbözően reagálnak a tagországok, ráadásul a választások után egy befogadóbb országból könnyen lehet ennek az ellenkezője és természetesen fordítva. Ideiglenes visszakerült az EU-n belüli határellenőrzés is az osztrák-magyar, illetve a német-osztrák határon is. Eközben pedig a közös piacot is támadások érik, akár kívülről (Trump vámjai), akár belülről (Brexit). 2016-ban a britek egy kevéske többsége a kilépés mellett döntött, ezzel feltartva a munkavállalók szabad áramlását, és jelenleg sem tudnak megállapodni, úgy hogy a feleknek ez kevésbé fájjon, mert a Brexitnél senki nem jöhet ki győztesen. A két vesztes már megvan, a kérdés, hogy kinek mekkora lesz a vesztesége...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.