2018. szeptember 19., szerda

ORBÁNÉK KORRUPCIÓJA BESZIVÁROG A 19-ES NYUGATI VÁLASZTÁSOK KAMPÁNYÁBA

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.09.19.


- Egyre inkább témája a nyugat-európai politikai vitáknak a magyar és a lengyel kormány önkénye.

- Különösen a korrupciós ügyek lehetnek fontosak a tavaszi EP-kampányban, ahol a mérsékelt pártok abban versenyezhetnek, hogy ki védi meg jobban a nyugati adófizetők pénzét.
- Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a néppárton belül elfogytak Orbán Viktor szövetségesei.

- A keletieknek járó pénzeket a jogállami feltételekhez kötnék, ezzel is csökkentve a kifizetéseket.
- Az Orbánt támogató EU-ellenes pártok ellen is bevethetik az érvet, hogy a keleti vezetők veszélyeztetik igazán a nyugati kultúrát.

A tavaszi EP-választásra készülődve egyre fontosabb téma a nyugati országokban, hogy az új keleti tagállamok egy része civilizálatlanságával és korrupciójával veszélyezteti a nyugati értékrendet.

Ez a pénzről is szól, amikor a téma úgy merül fel, hogy a nyugati polgárok adójából a "keleti önkényurak" gazdagodnak. Ez egyre többször jön elő a nyugati sajtóban és a mérsékelt nagy pártok politikusainál is.

Macron ezzel nyitott Brüsszelben

Emmanul Macron francia köztársasági elnök már a megválasztása utáni első EU-csúcsra azzal érkezett, hogy a sajtóban üzent Orbánnak, hogy az EU nem egy szupermarket, ahol leveszi a polcról azt, ami tetszik neki, de ha erőfeszítést kell tennie, akkor kivonhatja magát a közös szabályok alól. Akkor a kvóta betartása volt a tét, és Macron azóta is többször beszélt arról, hogy pénzt kellene elvenni a közös szabályokat megszegő országoktól. Svéd, holland, luxemburgi és német politikusok is nyilatkoztak ilyeneket.

Két kormány van az EU-ban, amelyik nyíltan állítja, hogy ha egy szabály nem tetszik neki, akkor majd nem tartja be: a magyar és a lengyel. Magyarországon az alkotmányba tették 2018-ban, hogy az EU-s jogot felülírhatják a helyi törvények; míg a lengyel miniszterelnök-helyettes nemrégiben bejelentette, hogy ha ellenük ítél az EU bírósága, akkor sem változtatnak a bírák kinevezési szabályain. Ezek az EU teljes szétverésével fenyegető gesztusok, amelyeket szintén úgy fordítanak le a nyugati politikusok a választóiknak, hogy meg kell védeni az európai kultúrát a felforgató elemektől.

Öt-hat éve a francia politikában még a "lengyel vízvezetékszerelő" volt a keleti veszély szimbóluma, vagyis a bevándorló melósok voltak fókuszban. De mostanában a keleti kormányok kerültek célkeresztbe. 

A néppártiak nem akarják, hogy Orbánékkal támadják őket

Ez a jelenség is hozzájárult ahhoz, hogy az európai néppártban olyanok is a Fidesz és Orbán Viktor ellen fordultak a hetes cikkelyről szóló szavazásra, mint a CSU/CDU német pártszövetség, vagy az osztrák kancellár pártja, az ÖVP. Mindkét országban a szociáldemokraták az EP-kampányban azt készülnek rájuk sütni, hogy fedezik Orbánt, amikor visszaél az EU-s támogatásokkal. Erről a német belpolitikát ismerők közül többen is beszámoltak a 444-nek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése