2018. szeptember 9., vasárnap

ORBÁNÉK MEGVALÓSÍTOTTÁK AZ SZDSZ LEGVADABB, LEGLIBERÁLISABB POLITIKÁJÁT - ÉS ELADTÁK NEMZETINEK, KONZERVATÍVNAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.09.09.


Ha önnek elég pénze van, még bevásárolhatja magát a Magyarország Zrt-be, aminek most Orbán a tulajdonos-vezérigazgatója. A Fidesz egyik legnagyobb húzása ellenzékben az volt, hogy ráfogta a Medgyessy-Gyurcsány-kormányokra, hogy Magyarországot mint egy vállalatot kezelik. (Emlékszik még valaki a helikopteres Kókára? Mostanra ő is ott kavar a zsírosbödön - Orbán Vitkor - körül.) A Fideszben most sok szempontból ugyanazt a neoliberális politikát csinálják, teljesen nyíltan, mint az SZDSZ anno.

"Aki nem dolgozik, ne is egyék."

"Nincs ingyenebéd."

"Éjjeliőr állam."

Ilyesmi jelszavakkal vonult csatába a magyarok lelkéért az SZDSZ. A Fidesz abból a szempontból ügyesebb, hogy míg teljesen nyilvánvalóan leépítette a közszolgáltatásokat és odadobta az országot a nemzetközi tőkének, addig leöntötték az egészet egy nemzeti mázzal és beleálltak magyarokat megvédő hős pozíciójába.

Csak a propaganda változott, de minden ugyanaz, mint az SZDSZ időszakában.

Bárki járathatja a gyerekeit magániskolába, vagy bevásárolhatja magát Mészáros Lőrinchez – volt a vállvonogatós válasz az Index kérdésére Kötcsén. Vagyis: bárki bevásárolhatja magát a Fidesz által működtetett vállalkozásba, ha van elég pénze.

Kérdés, ki akarja magát bevásárolni és kinek maradt még elég pénze. Meg, hogy mi az ára annak, hogy a politikai-társadalmi elit összegyűlik Kötcsén és úgy csinál, mintha minden a legnagyobb rendben menne, cinikus nyilatkozatokat ad, kamerába hazudik. A meritokrácia az egyik legnagyobb hazugság, amivel Orbánék a magyarokat álltatják. Magyarországon ugyanis pont az ellenkezője zajlik annak, amit a társadalomtudósok meritokráciának hívnak.

A mertiokrácia egy olyan elméleti társadalmi berendezkedés, amiben a szorgalmas és a tehetséges emberek a társadalmi ranglétra tetején, a lusta és buta emberek annak alján foglalnak helyet. Igazából a fasizmus egyik nagyon korai változata, ami azt bizonygatja, hogy a társadalomból kiemelkednek azok, akik tehetségesek és okosak – érdemeik alapján.

Van egy régi, rádiókabarés vicc a tornatanárról, amikor körbe kell futniuk a tanulóknak az iskolát. A feladat kiosztása után a tornatanár elrikkantja magát:
„Egyenlő pályák, egyenlő esélyek, én biciklivel megyek!”

Most a Fidesz ugyanezt a viccet próbálta bedobni, csak kevéssé röhögtünk. Mert a fideszes elit a mi hátunkon mászott fel a csúcsra, az ország hátán és most két lábbal próbálja az országot visszarugdosni a nyomorba, az omló vakolatú kórházakba, a túlzsúfolt és levegőtlen osztálytermekbe, a járhatatlan utakra és az élhetetlen országba - amit ugyanaz a Fidesz hozott létre, miközben felkapaszkodott a csúcsra. (Ugyanezt csinálják az EU-val is: miközben felmarják a rengeteg EU-s támogatást, közben harapják a kezet, ami enni ad nekik.)

Mindazok számára a nyomor és kilátástalanság Magyarországa nem is létezik, akik meg tudják fizetni. Nekik magánkórház jut, kedves, figyelmes nővérekkel, fertőzések nélkül; a gyerekeiknek magániskola jut, ahol nem kell honvédelmi ismeretek címén masírozniuk; nekik pedig jut luxusjachtra az Adrián, vagy éppen elsötétített üvegő Mercire, hogy ne kelljen a plebsszel érintkezni. De ezek az emberek nem azért jutottak oda, mert tehetségesek, vagy szorgalmasak, hanem mert fideszesek.
Magyarországon pont egy anti-meritokrácia alakult ki.

Miután az elmúltnyolcévben a kormánypárt – ahogy azt a kulturáltabb, modorosabb média megfogalmazza – intenzív klientúra-építésbe kezdett, manapság alig találni olyan gazdasági, vagy társadalmi pozíciót, ahol ne az számítana, ki melyik fideszes potentáttal van jóban. Kevésbé modoros újságok úgy szoktak fogalmazni, hogy erőszakkal, pénzzel, zsarolással, vagy hízelgéssel a Fidesz – nagyon tudatosan – megszállta azokat a gazdasági-társadalmi tereket, amelyek nem sértik túlzottan a nemzetközi tőke érdekeit. (Előző írásunk egyik fő tétele az volt, hogy a Fidesz valójában nagyon is aláfeküdt a nemzetközi tőkének, míg a magyaroknak eladta szépen a hősi honvédő pr-dumáját, ami szintén az egyik nagy hazugság). Pártunkban és kormányunkban Orbán Viktor köré szerveződve megjelent az a tőkés réteg, amely elsősorban EU-s pénzekből, másodsorban az ország adóforintjaiból összelopta magát. (És most élvezné. De akkor jön a rohadék Index és kényelmetlen kérdéseket tesz fel.)

Az Orbán-rendszerben csak az számít: ki van jóban a fideszes helytartóval, vagy annak főnökével, vagy annak főnökével. A politikai-társadalmi elit úgy emelkedik ki ma Magyarországon, hogy egyáltalán nem számít, mennyire tehetséges, vagy szorgalmas. Ez az elit, illetve ennek egy része gyűlt össze tegnap Kötcsén, kisebb részük volt hajlandó az Index mikrofonja elé állni és valamit makogni arra a kérdésre, hogy loptak-e már eleget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.