2018. november 7., szerda

MITŐL VADULTAK BE ENNYIRE?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: ANDOR MIHÁLY
2018.11.07.


Azon meditálok, hogy mi az oka ennek a vad dühnek, amivel Orbán serege Gémesi Györgyöt és a Zöld Híd szemétszállító céget támadja. Nem hiszem, hogy pusztán a gödöllői polgármesterség megszerzése motiválja őket. Budaörsön és Veresegyházán sem sikerül évtizedek óta megszerezni a polgármesteri posztot, de se Wittinghoff Tamásnak, se Pásztor Bélának nem rontott neki – adminisztratív és kommunikációs eszközöket is bevetve – ilyen vadul a fideszes úthenger.

Ez a szemét-ügy azonban valamiért nagyon érzékenyen érintette őket. És én sejtem is, hogy miért. Azért, mert legitimációjuk két oszlopát rengette meg: a rezsicsökkentésbe és az állam mindenhatóságába vetett hitet.

A szakértők már a rezsicsökkentés hajnalán megjósolták, hogy az ilyen típusú állami beavatkozás hosszú távon a szolgálatatások romlását fogja eredményezni. A kéményseprést gyorsan hazavágták, de az nem érdekelt senkit. Az emberek amúgy is zaklatásnak vették, ha évente jött a kéményseprő. Hát most nem jön. Ami a vízszolgáltatást illeti, saját minisztériumuk anyagában olvasható: „A víziközmű szolgáltatási szektor állapota válságosra kezd fordulni fenntarthatóság, a működtethetőség, és a finanszírozás szempontjából.” Ennek okát a „műszaki rekonstrukciók és karbantartások hiánya miatti folyamatos állagromlásban” látják. Egy 2015-ös adat szerint a kitermelt ivóvíz 26 százaléka elszivárog.

Az elmaradó karbantartások és fejlesztések miatt eljön majd a csőtörések, áramkimaradások, gázszivárgások ideje. Persze a csövek és vezetékek lassan rohadnak, és emiatt a rezsicsökkentés „ára” csak soká lesz teljesen nyilvánvaló. Azonban a szolgáltatás természeténél fogva ez az idő a szemétszállításnál hamarabb jött el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése