2018. november 30., péntek

ORBÁN ÉS CHUCK NORRIS ROMÁNCÁN RÖHÖG A VILÁG - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.11.30.


- A bajor kormányfő nem olyan mint elődje, Seehofer, az összefogást ajánlja Európának a populista nacionalizmus helyett

- Temeti a magyar sajtószabadságot a nemzetköz sajtó

- Egy igazi férfibarátság kezdete - Orbán és Chuck Norris románcán röhög a világ.


FAZ

A bajor kormányfő arra figyelmeztet a jövő évi európai választás előtt, hogy a nacionalista, szélsőségesen populista erők miatt az EU nem tud válaszolni olyan, a polgárok számára alapvető kérdésekben, mint a globalizáció és a klímaváltozás. A következmény könnyen az lehet, hogy egy nap az uniót nem vennék komolyan a világban. Söder megjegyezte, hogy a földrésznek össze kell tartania, ha nem akar Amerika vagy Kína játékszere lenni. Persze sok mindent kell még javítani a szervezet munkájában, de úgy ítéli meg, hogy az utóbbi években Juncker vezérletével a Bizottság a megfelelő irányban halad. Merthogy a nagy dolgokat európai keretekben kell rendezni. Arra a kérdésre, hogy ehhez nem olyan nehéz partnerek kellenek, mint Magyarország és Olaszország, az interjúalany úgy válaszolt, hogy a kormányokról az egyes országok döntenek. Meg kell mondani egymásnak a véleményt, de a kölcsönös kioktatásnak semmi értelme. Ám a globális fenyegetések korában nincs alternatívája az összefogásnak, a nacionalizmus és a populizmus nem old meg semmit, csupán fenyegeti azt, amit Európa adott: a békét.

Söder arról is beszélt, hogy jó volna, ha megszűnne Németországban az állandó vita a menedékpolitikáról, mert a három szövetséges pártnak nem egymás ellenében kell meghatároznia magát, az emberek nem ezt akarják. Hangsúlyozta, hogy az ésszerű közös munka többet hozna a koalíció konyhájára, merthogy bizalmat teremt. Jelezte, hogy a CSU fokozottan hangsúlyozni kívánja konzervatív, liberális, szociális és környezetvédő gyökereit, de nyitott a párbeszédre. Úgy gondolja, hogy meg kell különböztetni az illegális migrációt attól, ha valaki már az országban van, illetve törvényesen érkezett oda. Utóbbiak számára meg kell mutatni, hogy a befogadó ország fontosnak tartja, és nem csupán megtűri őket. Hozzátette, hogy korábban a megosztás és a megbélyegzés volt jellemző ezen a területen.

A politikus úgy látja, hogy a migráció kérdésében egyensúlyt kell elérni az emberség és a rend között. Hiszen az utóbbi három évben nagyon sok ésszerű kezdeményezés megbukott, mert a helyét elméleti érvelés és ellenségeskedés vette át. Mint megjegyezte, a világszervezet migrációs szabályozása kapcsán látni, hogy a vita milyen könnyen megy át összeesküvés elméletek terjesztésébe. Ilyen esetekben sürgősen megoldással kell előállni, nem lehet azt halogatni.

Die Welt

Manfred Weber kijelentette, hogy az illegális bevándorlást minden erővel meg kell akadályozni. Az európai konzervatívok bizottsági elnökjelöltje annak kapcsán mondta ezt, hogy egyre több ország utasítja el az ENSZ migrációs csomagját, amely nem volna kötelező, ám jogilag rendezné a területet. Főként olyan államok ágálnak ellene, mint Ausztria, Olaszország, Magyarország és az USA, ahol bevándorlás-ellenes alapon választottak kormányt. Németországban is erősödik a tiltakozás a megállapodás ellen, a jobboldali dezinformáció és uszítás folytán. Weber egy tévévitában védelmébe vette a tervezetet, kiemelve, hogy az egyáltalán nem érintené sem az érvényben lévő nemzeti, sem az európai szabályozást. A külső határok védelmét azonban elengedhetetlennek nevezte. A szélsőséges AfD képviselője ezzel szemben azt állította, hogy az egyezmény milliókat ösztökélne, hogy Németországban akarjanak letelepedni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.