2018. november 27., kedd

SAJÁT MAGÁNAK KÖSZÖNHETI AZ ORBÁN-KORMÁNY, HOGY ELMARADT A FELMINŐSÍTÉS

ZOOM
Szerző: PAPP ZSOLT
2018.11.27.


Csak idén hatból hatszor bukta el a magyar kormány az államadósság felminősítését. A lehetséges okok között felmerült a lakástakarék-pénztárak két nap alatti bedarálása és az államadósság elleni harc elengedése is. Jövőre fordulat jöhet.

Idén a három nagy hitelminősítő (a Standard&Poor’S, a Fitch Ratings és a Moody’s) összesen hat alkalommal világította át a hazai államadósságot, ám egyik cég sem minősítette fel Magyarországot. Annak ellenére, hogy mind a kormány, mind az elemzők nagyon számítottak egy ilyen lépésre. Mindhárom minősítő 2016-ban sorolta vissza a magyar államadósságot a befektetésre ajánlott kategória aljára. Azóta nem történt komolyabb előrelépés a magyar gazdaság megítélését illetően. Legutóbb a Moody’s vizsgálta a magyar államdósság besorolását a múlt héten, ám most is csalódniuk kellett azoknak, akik felértékelést vártak.

A Moody’s-nál a magyar államadósság besorolásának kilátása semleges, míg a másik két konkurens a felminősítés ígéretét jelentő pozitív kilátással kecsegteti a magyar gazdaságot. Épp ezért a Moody’s esetében minimális elvárás lett volna a semleges kilátás pozitívra változtatása. Azonban erre sem voltak hajlandóak a New York-i cégnél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.