2018. november 29., csütörtök

THOMAS O. MELIA: ORBÁN NEM FOG MEGSZÖKNI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANN
2018.11.29.


Elérkeztünk egy pontra, amikor a magyar kormány Európa leginkább problematikus gaztevőjének szerepét vette fel – állítja Thomas O. Melia. A PEN Amerika – az írók és a véleményszabadság nemzetközi hálózatának – washingtoni igazgatója, a Transzatlanti Demokrácia Munkacsoport Irányító Bizottságának tagja gyakori látogató volt Magyarországon hosszú éveken át mint civil aktivista, és 2010 és 2015 között mint az Egyesült Államok helyettes államtitkára. A diplomata lapunknak adott interjújában felhívja a figyelmet arra, hogy Putyin nemcsak Orbánt, hanem Trumpot is elbűvölte, megvédi Konrád Györgyöt, és üzen „régi Twitter-barátjának”, Deutsch Tamásnak is.

Hogyan látja a legújabb magyarországi fejlemények – például a Gruevszki-ügy vagy az orosz fegyverkereskedők Moszkvának való kiadása – az Egyesült Államokból?

– Magyarország a jelenlegi kormány irányítása alatt továbbra is úgy viselkedik, mint a leggyengébb láncszem a nyugati szövetségesi rendszerben. Kezdve a még mindig titkos paktummal, amelyet az Orbán-kormány a Roszatommal kötött, és amellyel megsértette az uniós közbeszerzési szabályokat, és Oroszország befolyását erősítette a Paksi Atomerőműben (és így az európai energiahálózatban) a nyugati alternatívák rovására. Magyarország folyamatosan akadályozza a NATO együttműködését Ukrajnával is. Szijjártó Péter a múlt héten Brüsszelben megismételte ezt a politikai blokkolást, majd ezen a héten Oroszország fokozta az Ukrajnával szembeni katonai agresszióját az Azovi-tengeren lévő Kercsi-szoros erőszakos katonai blokádjával.

Ezzel egy időben – éppen az a kormány, amely annyira ellenséges a bevándorlókkal, akik menedékjogért folyamodnak háborúk és elnyomás elől menekülve – Magyarország hírnevet szerzett mint „Európa hátsó ajtaja”, amely néhány igazán rosszindulatú egyén számára nyitva áll. A hírhedt „aranyvízum”, azaz a letelepedésikötvény-program, amely gyorsított eljárásban adott EU-s tartózkodási engedélyt a szíriai diktátor pénzembereinek vagy sok-sok kínai „befektetőnek”, éppen annyira erősíti ezt a képet, mint a fegyverkereskedők Oroszországnak történt kiadatása, amellyel megússzák a felelősségre vonást az Egyesült Államokban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.