2018. december 6., csütörtök

ORBÁN, A CEU, A FIGYELŐ ÉS A ZÉRÓ TOLERANCIA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.12.06.


Orbán Ronald S. Laudernek írt leveléből kiderül, hogy megkülönböztet baloldali és jobboldali zsidókat: jó zsidókat és rossz zsidókat. Ezt észrevehettük abból is, hogy a “jó zsidónak” tartott Köves Slomó (aki tagadja az Orbán-rezsim antiszemitizmusát) milliárdos állami támogatásokban részesül. Még azt is megkockáztatjuk, hogy nem függetlenül ettől. A “rossz zsidónak” tartott “baloldali zsidókat” viszont még az olyan – szó szerint – életbe vágó kérdések megvitatásába sem vonják be, mint amilyen a holokausztot meghamisító Sorsok Háza-projekt.

Orbán, mint gyakorló antiszemita, tudhatná, hogy maga ez a megkülönböztetés is antiszemitizmus. A “jó zsidó” és a “rossz zsidó” antiszemita toposz. Minden antiszemitának van egy zsidó barátja, aki annak ellenére jó ember. A modern antiszemitizmust nem zavarják az ortodox zsidók, akik megkülönböztetik magukat az országban, amelyben élnek, s nem asszimilálódnak. Az asszimilálódó, teljesjogú polgárként viselkedő zsidók az antiszemiták céltáblái.

Orbán nem találja antiszemitának a Schmidt Mária holokausztrelativizáló áltörténész tulajdonában levő Figyelő című újság címlapjait, a Soros-ügynökök listájával, legutóbb pedig Heisler András MAZSIHISZ-elnök fotójával, ahogy repkednek körülötte a húszezres bankók. Ilyen durva náci címlapok a harmincas évek Németországában jelentek meg utoljára Európában, a “pénzéhes zsidót” ábrázolva. Orbán ezt a “sajtószabadság” körébe tartozó ábrázolásnak nevezi, miközben Magyarországon amúgy is csak nyomokban található a sajtószabadság. A Figyelő a kormánypropaganda egyik szócsöve immár, nem egy szabad orgánum. Sajtónak sem nevezhető.

Ugyanakkor nem mondta a Zsidó Világkongresszus elnökének írt levelében a sajtószabadság körébe tartozónak a HVG és a Magyar Narancs egy-egy címlapját, amelyet sajnálatos módon nem mutattak be a nyilvánosságnak, hogy megítélhetnénk azokat. Annyit lehet tudni Orbán leveléből, hogy azokon “a kormányzattal együttműködő vagy jobboldali érzelmű zsidó származású állampolgár látható”. Valószínűleg Köves Slomóról van szó, aki a rezsimmel együttműködő EMIH rabbija, különben még súlyosabb lenne, ha Orbán származása vagy vallása alapján zsidóz bárkit.

Csakhogy Köves Slomót nem azért éri kritika a “balliberális” sajtóban, mert zsidó, hanem azért, mert pénzért elárulja a zsidóságot, letagadja a kormányzati szintű antiszemitizmust, és segédkezet nyújt a holokauszt meghamisításához. Azt látatlanban is biztosra vehetjük, hogy a HVG és a Magyar Narancs nem folytat antiszemita uszítást a náci propaganda ismert kódjaival, hanem ennek a fenti jelenségnek ad hangot. Mert ha lehetne valakinek a feje körül húszezres bankókat ábrázolni, akkor az Köves Slomó lenne, és azok a bankók Orbántól valók, a zsidóság legszentebb ügyeinek lábbal tiprásáért cserébe.

Ez esetben azonban Köves Slomó nem zsidóként kerülne a húszezres bankók közé, mert ugyanilyen címlapot leginkább Orbán klientúrájának többi tagjáról lehetne készíteni: Mészáros Lőrincről, a fatolvaj vejéről és a Rolexben villogó lányáról, Andy Vajnáról, Rogánról, a repülős Garancsiról, és társaikról. A legtöbb húszezres pedig Orbán feje körül szállíingózhatna, mert betegre lopta magát, az ország talán leggazdagabb embere. A strómanok pénze is az övé. Az egész rendszer arról szól, hogy származási alapon elvették a pénzt másoktól, hogy “nemzeti” (értsd: “nem zsidó”) tőkésosztályt hozzanak létre. Ez az antiszemitizmus. Ez az új uralkodó “osztály” alig lépi túl az Orbán-család kereteit, de semmiképp nem lépi át a klientúra határait. Köves ebbe a klientúrába tartozik. Nem érdek nélkül vették be.

A különbség tehát nem a “jobboldali” és a “baloldali” zsidók között van, hanem morális és immorális személyek között, függetlenül attól, hogy zsidók vagy nem zsidók. De a Figyelő az antiszemita panelekre irányítja a figyelmet, Heisler Andrással kapcsolatos kritikáját azzal támasztva alá, hogy Heisler “egy zsidó”, mit várjunk tőle. Míg Köves Slomóval szemben a bírálat tárgya éppen az, hogy zsidó létére nácik és antiszemiták bűntársa. Nem mellékesen pénzért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.