2018. december 21., péntek

ORBÁN NÖVELI A TÉTET - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.12.21. 


Hallgassa meg

Az Orbán-kormányzat a korábbiaknál keményebben lép fel a tiltakozókkal szemben - írja a Politico, de mindjárt azt a véleményt is közli, hogy a rendőrség a tüntetések során igyekszik mindenkinek a biztonságát garantálni. A New York Timesnak is van magyar vonatkozású témája, az amerikai lap szerint a Pekingben őrizetbe vett magyar-kanadai állampolgár ügye Kína és az EU között is diplomáciai bonyodalmakat okozhat.

Hosszabb magyarországi helyzetjelentést közölt Egerből a Politico című amerikai lap és hírportál európai kiadása. Az Orbán növeli a tétet című cikk szerzője, Bayer Lili kiemeli, hogy egyre több a tiltakozó megmozdulás, a kormányzat válasza pedig mind szigorúbb.

Orbán Viktor miniszterelnök, aki eddig arról volt ismert, hogy visszafogottan bánt, sőt, időnként kifejezetten joviális volt a tiltakozókkal, most sutba dobta az elővigyázatosságot, és korábban soha nem látott mértékben csapott le a hazai ellenállásra, holott a Magyarország elleni jogállamisági eljárás első szakaszának a szeptemberi megindítását éppenséggel figyelmeztető jelzésnek szánták.

Az elmúlt másfél hét tüntetései során összesen több mint ötven embert vettek őrizetbe – jegyzi meg a Politico.

Soros és Gyurcsány

A lap megszólaltatja a tiltakozó megmozdulásokban részt vevő CEU-diákok egyikét – ezt úgy értelmezi, hogy a rezsim egyre magabiztosabb. A tudósító arra is kitér, hogy az egri tüntetésen menetelők egyike, egy 26 éves, hosszú ideje a Jobbik támogatójának számító fiatalember a szocialistákkal és a liberálisokkal együtt skandálta a szabad médiát és független ügyészséget követelő jelszavakat.

Az amerikai lap munkatársa ugyanakkor idézi a Fidesz egri szervezetének a vezetőjét is, aki szerint Magyarországon jogállam van és demokrácia, a tiltakozásoknak pedig nincs közük a munka törvénykönyve módosításához, sokkal inkább arról van szó, hogy az ellenzéki pártok, Gyurcsány Ferenc és Soros György aktivistáival együtt, utcára hívták a szimpatizánsaikat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.