2018. május 25., péntek

A MAGYARORSZÁGON LEDOLGOZOTT MUNKAÓRÁK FELÉT ROBOTOK IS EL TUDNÁK VÉGEZNI


QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2018.05.25.


A magyarok a kutatások szerint az átlagosnál is jobban rühellik a robotokat, pedig az automatizálás elkerülhetetlen, és jól is ki lehet jönni belőle, állítják az amerikai McKinsey elemzői. A cég német robotszakértője, Solveigh Hieronimus Budapesten beszélt a Qubitnek a gépek előnyeiről.

Robotok is simán el tudnák végezni a Magyarországon ledolgozott munkaórák közel felét. A gépek által is elvégezhető összes munka nagyjából 2,2 millió ember összes munkaórájának felel meg – derül ki a McKinsey Global Institute (MGI) május 24-én este ismertetett friss, a magyar munkaerőpiac sajátosságaihoz igazított lokális elemzéséből. A McKinsey & Company nemzetközi tanácsadó cég elemzői egy percig sem aggodalmaskodnak, és szerintük a magyaroknak sincs félnivalójuk az automatizálástól. A gépek ugyanis nem szükségképpen teszik emberek tömegeit munkanélkülivé – feltéve, hogy a ma még a robotok munkáját bitorolók sikeresen képezik át magukat kevésbé vagy egyáltalán nem automatizálható, emberszabású munkákra.

„Teherautósofőrből persze nemigen lesz holnapra adattudós, de a munkaerő tömeges átképzése nem is akkora ördöngösség, mint amilyennek látszik” – mondta a Qubit kérdésére a munkafolyamatok automatizálásának szakértője, Solveigh Hieronimus, a McKinsey németországi vezető partnere...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.