2019. január 24., csütörtök

A HATALOM GYŰRŰJE

EGYHARMAD BLOG
Szerző: HODOLOGIST
2019.01.23.


Mostanában sokakat foglalkoztat, frusztrál, befolyásol a hatalom kérdése. Akár O1G-ről van szó, akár Trumpról, a populizmus előretöréséről, a Brexittel kapcsolatos vitákról vagy Soros György befolyásáról, mindig csak odáig jutunk, hogy a világ változik és mi így, vagy úgy de elégedetlenek vagyunk a hatalommal. Ha nem a sajátunkkal, akkor leginkább másokéval.

Mondjuk ez természetes is. Mármint, hogy akkor foglalkozunk a hatalommal, mikor konfliktusba keveredünk vele. Amikor minden jó, vagy annak tűnik, pont nem érdekel bennünket, miért.

Én azok közé tartozom, akiket jobban zavar, ha nem értem a világ jelenségeit, mint amikor csak szimplán nem tetszenek. Ha nem tetszik a világ, vagy változtatni kell rajta, vagy alkalmazkodni hozzá, de hogyan tegye ezt az ember, ha nem érti mi folyik a világban és miért? Persze vannak ösztönös reakciók, kussolni kell, láthatatlanná válni, lemerülni-kibekkelni, vagy éppenséggel új gazdát keresni magunknak, akiről azt hisszük, hogy megvéd, lavírozni, sorbaállni, zengeni a dalt üde mámoros ajakkal. Ilyesmi.

Azt azért látom, hogy az emberek frusztrációjának fő oka az, hogy úgy érzik a világ rossz irányba halad, de képtelenek változtatni rajta. Azok, akik beállnak a sorba, és elfogadják a hatalom válaszait, tudatosan vagy ösztönösen ez elől a frusztráció elől menekülnek. Ha nem tudok változtatni a sorsomon, jobban teszem, ha azt szépnek vagy legalább ígéretesnek látom, különben minden reggel agyonbasz az ideg a tükör előtt. Ha meg akarjuk érteni az egyszeri Fidesz szavazót, gondoljunk erre, mielőtt ítélkezünk. De ugyanez a motivációja a menekülőnek is, aki külföldre, a magánéletébe, elefántcsont toronyba vagy éppen a kiskertjébe menekül a közélet elől. Valahová, amit szépnek, idillinek tud látni a gonosz világgal összevetve.

A többiek, a frusztráltak pedig inkább gondolkozzanak.

Valóban igaz-e, hogy a hatalom nem befolyásolható, hogy a világ nem megváltoztatható?

Mielőtt elmondanám a tutit, vegyük át még egyszer, amit a hatalomról tanultunk, csak hogy ugyanarról beszéljünk. Csupa triviális dolgot mondok, semmi kioktató szándék, csak jobb szeretem, ha értjük egymást.

Szóval a hatalom az a képesség, hogy akaratunkat érvényesíteni tudjuk másokéval szemben. Másokat rá tudunk venni, hogy akaratuk ellenére valamit megtegyenek, vagy megakadályozhatjuk őket abban, hogy azt tegyék, amit akarnak. Ez ugyanaz. Következik belőle, hogy egy hatalmi szituációhoz minimum két személy kell, a senki felett nem lehet hatalmat gyakorolni.

Azt is tudjuk, hogy a hatalom nem emberi eredetű. Az állatvilágban a dominanciának, a hierarchiának fontos funkciója van, az irányítás, a zsákmány elosztása és a populáció szabályozása a közösség szempontjából hasznos. Ebből az is következik, hogy hatalom nélküli emberi társadalomról fantáziálni a hülyék sportja. Nem volt és nem is lesz hatalom nélküli társadalom, és olyan sem, amiben mindenki maradéktalanul elégedett lesz, vagy éppen mindenki jól jár ahhoz képest, amit egyéni stratégiával elérhetőnek vél.

Mégis hogyan lehet másokat rávenni arra, hogy egyéni megoldásaik helyett a hatalom irányításának megfelelően cselekedjenek? A legbiztosabb módszer, ha a mások vágyai és szükségletei felett szerzünk kontrollt. Nyilván ezt a mások nem akarják, ezért a hatalom első vizsgája ennek az ellenállásnak a leküzdése.

Milyen eszközökkel lehet elérni/fenntartani a hatalmat? (nem fontossági sorrendben)
- személyes adottságok / meggyőzés (én ide értem a propagandát is)
- pozíció (legyen akár hivatali vagy társadalmilag magasra értékelt)
- információ (tágabb értelemben ide tartozik a szakértelem is)
- erkölcsi ráhatás
- fizikai erőszak
- pénz

Persze vannak, akik ezt tovább bontogatják, és más a szóhasználat ha személyes térben, családon, kapcsolaton belül alkalmazzuk őket és más, ha társadalmi közegben.

A hatalom hierarchikus. Egy kisebb csoportban még gyakori, hogy a vezető személyesen irányít és vesz részt a konfliktusok kezelésében, de mondjuk egy tízmilliós országban nem a miniszterelnök fog személyesen megbüntetni, ha jegy nélkül utazol, csúnya szavakat graffitizel egy tűzfalra, vagy olyan helyre szervezel demonstrációt, ahova szerinte nem szabad. A hierarchia különböző szintjein álló személyek egyszerre függenek a hatalomtól és ugyanakkor gyakorolják is annak egy-egy szeletét.

Oké, ha ez így megvan, akkor nézzük a kérdést újra: tudunk-e változtatni a hatalom gyakorlatán, meg tudjuk-e változtatni a hatalmi struktúrát?

Mit tehet egy csoport, hogy ha úgy érzi, nincs egyensúly közte és vezetője hatalma között? Hogyan tud a csoport hatalmat gyakorolni vezetőin? Aki most arra számít, hogy pontokba szedve megkapja tőlem az Orbán-rendszer lebontásának menetrendjét, azt ki kell ábrándítsam. Nem mintha nem volnának ötleteim, de tessék venni a fáradtságot és olvasni a sorok között.

Szóval, hogyan tud hatalmat gyakorolni vezetőin egy csoport? Hát kábé ugyanúgy, ahogy a vezetők őrajta. Kontrollt kell szereznie a vezetők vágyai és szükségletei felett. Márpedig ha a vezetők leginkább a csoport feletti hatalomra vágynak, és a hatalom gyakorlásának eszközeire van szükségük. Akkor azzal tudom őket kontrollálni, ha megmutatom a képességet arra, hogy ezt a hatalmat el lehet veszíteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.