2019. január 24., csütörtök

ILYEN VOLT 2018 - ÚJ UTAKON A KORRUPCIÓ ELLEN

K-MONITOR
Szerző: k-monitor
2018.12.29. 



Idén a hatalom kinyilvánította, hogy neki mindent szabad és továbbment a jogállami intézmények kiüresítésében. Az általunk szemlézett több ezer cikk és közbeszerzés, több tucat adatigénylés és feldolgozott ügy egy minden eddiginél koncentráltabb, informális kapcsolatokon és függő viszonyokon alapuló politikai teret mutat. A hatalmasra duzzasztott kormánypárti média ütlegei dacára idén a munkánkat támogató állampolgárok szolidaritásából és támogatásából is jócskán kijutott nekünk, ez pedig lehetőséget adott arra, hogy a helyzethez alkalmazkodva újfajta tevékenységekbe fogjunk. Ahogy december végén lenni szokott, idén is áttekintjük, mit tettünk az idei évben a korrupció ellen.

A közügyekkel foglalkozó, kritikus civil szervezetek munkáját nehezítő, erős kormányzati ellenszél 2018-ban sem csökkent. Az áprilisban, súlyosan egyenlőtlen feltételek mellett lezajlott választásokat követően a kormány tovább fokozta a független intézmények, szervezetek visszaszorítását és a gazdasági hatalomkoncentrációt, A kormányközeli klientúra hizlalása soha nem látott méreteket öltött. Mészáros Lőrinc minden valószínűség szerint az ország leggazdagabb emberévé vált, az idegenforgalomban Tiborcz Istvánnal, Orbán vejével közösködve. Elmondható, hogy a politikai, gazdasági siker záloga egyre kevésbé a kreativitás, a tisztesség, a kemény munka vagy a vállalkozó kedv, hanem a feltétlen lojalitás. Ezt a szolgalelkűséget várja a kormány lényegében minden állampolgártól, legyen az közalkalmazott, magánzó vagy középiskolai diák. Ez a nyomás pedig egyre fullasztóbb légkört teremt az országban, bénítóan hat minden egyéni kezdeményezésre, társadalmi önszerveződésre.

A K-Monitor ezért a hagyományos "őrkutya" szerepből kilépve egyre több olyan tevékenységet folytat, mely segíti azon intézményeket, csoportokat vagy állampolgárokat, akik elkötelezettek egy jobb Magyarország iránt, szenvedélyük, hogy részt vegyenek környezetük alakításában. A korrupció visszaszorítása lehetetlen bátor és aktív közalkalmazottak, állampolgárok nélkül. Ezért tartjuk fontosnak a most induló együttműködésünket az önkormányzatokkal, ezért szervezünk közösséget önkéntes programozókból vagy dolgozunk fel adatokat újságírók és civil partnereink számára. Ezt a célt szolgálja a szülészeti hálapénzzel kapcsolatos projektünk, a NER Hotel és a COMPR is. Az erőszakos kormányzati nyomulás, az elkeserítő közállapotok és a mindennapi korrupciós hírek ellenére is eltökéltek és bizakodóak vagyunk. Soha annyi önkéntes és gyakornok nem jelentkezett hozzánk, mint idén, támogatóink száma messze meghaladta a korábbi évekét. Munkánk elismerésének tekintjük, hogy szervezetünk alapítója 20.000 jelentkező közül elnyerte az Obama Alapítvány ösztöndíját. Szakmai munkánkat nem csak a hazai sajtó szemlézi, de számos nemzetközi szervezet is igény tartott az elemzéseinkre, háttéranyagainkra. Az év végén Obama elnök is tweetelt rólunk!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.