2019. január 10., csütörtök

KAMATOT EMELT AZ ÁLLAM, TÖBBET FIZET A PÉNZÜNKRE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.10.


Máris kamatot emelt az állam, hogy lakossági állampapírba terelje a parlagon heverő megtakarításokat. Egyelőre a kétéves és az ötéves lejáratra fizet többet, de a növekvő infláció miatt a következő hetekben újabb kamatemelési hullám jön. A Babakötvény februártól a várakozások szerint csaknem 6 százalékot fizethet majd.

Januártól az eddiginél 0,25 százalékponttal többet, évi 3,25 százalékos kamatot fizet a Kétéves Magyar Állampapír. A decembertől kapható új kibocsátású, ötéves inflációkövető Prémium Államkötvény kamata 0,3 százalékponttal magasabb, mint az eggyel korábbi évjáraté. Az emelés annak köszönhető, hogy 1,4 százalék helyett 1,7 százalékkal fizet többet az inflációnál, így jelenleg 4,1 százalék a kamata.

Jönnek az újabb kamatemelések

Február 22-től pedig még ennél is többet fizet majd az ötéves állampapír, ugyanis ekkor fog átárazódni, a kamatprémium pedig a 2018-as inflációra rakódik majd, ami a várakozások szerint 2,9 százalék volt. Így a kamat várhatóan 4,6 százalékra emelkedik. A Babakötvény kamata február 1-jétől ugyancsak változik, a várakozások szerint 5,9 százalékra fog nőni. (Infláció plusz 3 százalékot fizet.) Ezzel magasan a legjobb ajánlat lesz a piacon, igaz, ezért hosszú évekig (akár 18 évig) az államnak kell adni a pénzünket.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legutóbb augusztusban emelte meg 0,5 százalékponttal a kétéves és annál rövidebb lejáratú lakossági állampapírok kamatát, feltehetően azért, mert az előző negyedévben nem fogyott kellően az értékpapírokból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.