2019. január 26., szombat

POZSGAY FELKELÉSE A PÁRTTÁRSAI ELLEN - EGY TABUDÖNTÉS KRÓNIKÁJA A FÜLKÉBEN

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: G. M.
2019.01.26.


Harminc éve adott engedélyt az MSZMP, hogy Nagy Imre és mártírtársai méltó sírhelyet kapjanak. Ezzel párhuzamosan a párt történelmi albizottsága átértékelte az 1956-os ősz eseményeit, és "népfelkelésnek" minősítette azt. A döntés bejelentésével Pozsgay Imre beelőzött mindenkit. Egy drámai interjút elevenítünk fel a Fülkében a rádió akkori, a HVG jelenlegi munkatársával, Farkas Zoltánnal.

"Ez a bizottság, a jelenlegi kutatások alapján, népfelkelésnek látja azt, ami 1956-ban történt. Egy oligarchisztikus és a nemzetet is megalázó uralmi forma elleni felkelésnek"

– ezekkel a szavakkal idézett elő kisebb "forradalmat" Pozsgay Imre, a Politikai Bizottság tagja a Magyar Rádióban 1989. január 28-án (az adásban elrontott dátumért elnézésüket kérjük). Az interjú vágott változata már szombat hajnalban adásba ment, amivel a Pozsgayt kérdező Orosz József és László Péter elejét vették annak, hogy a délután futó 168 Óra című műsorig bárki le tudja azt tiltani.

Farkas Zoltán kollégánk akkor a Magyar Rádió munkatársa volt, és így még a teljes interjú sugárzása előtt meghallgathatta azt. Mit gondolt annak idején Pozsgay mondatairól és céljairól? Miként látta ő 1956-ot a rendszerváltás előtt és utána? És mi volt mindebben a Magyar Rádió szerepe? Erről beszélgettünk a Fülke e heti kiadásban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.