2019. január 25., péntek

TOVÁBBTANULÁS: CSÖKKEN A BEVÉTEL, NŐ A KIADÁS - NEM JÁR TOVÁBB A CSALÁDI PÓTLÉK ÉS A CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNY

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.25.


Három hét múlva lejár a felsőoktatási intézményekbe jelentkezés határideje. A családi kasszát jócskán megterheli a továbbtanulás, ráadásul azzal is számolni kell, hogy csökken a bevétel. Az érettségi után ugyanis már nem jár a családi pótlék és a családi adókedvezmény. Ugyanakkor az egyetemista az eltartottak közé számít.

Február 15-ig jelentkezhetnek felsőoktatási intézménybe, akik szeretnének az érettségi után továbbtanulni. A pontszámolgatás és esélylatolgatás mellett a családoknak az anyagi terheket is érdemes átgondolniuk. Az egyetemi évek nem csak a tanulásban hoznak változást, a hallgatók egy része másik városban kezd független életet. Az Oktatási Hivatal tavalyi Felsőoktatási jelentése szerint a hallgatók tandíjon felüli költségeinek felét nagyrészt családjuk fedezi.

Az elemzésből kiderült az is, hogy azoknak a diákoknak a megélhetési költsége, akik nem kollégiumban vagy a szülőkkel élnek, tavaly átlagosan havi 138 ezer és 163 ezer forint közé esett. Ezek a költségek azóta csak emelkedtek. Ezen felül kell még tandíjra költeniük a költségtérítéses képzésre felvetteknek. Ez utóbbi a nulla kamatozású Diákhitel2-ből is fedezhető...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.