2019. február 5., kedd

A NÉVVÁLTOZÁSTÓL A MAGYAR IDŐK NEM LESZ MAGYARNEMZET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.02.05.


"Orbánnak azért fontos, hogy bitorolja a Magyar Nemzetet, nehogy valaki feltámassza a náciellenes, antifasiszta magyar jobboldali hagyományt, amelyet a “keresztény” szélsőjobboldal mindig csírájában elfojtott."

Azt csak Orbán Viktor és cselédei képzelik, hogy ha a gonosz mostoha rút lányaira erőltetik Hamupipőke cipőjét, akkor azok csodaszép királylánnyá változnak. Attól, hogy a rút Magyar Időket átnevezik, Magyar Nemzet még nem lesz belőle. Ez a trükk már Simicskának sem sikerült: az ő kezébe került Magyar Nemzet sem Magyar Nemzet volt többé. Még akkor sem, miután a G-napot követően rendes(ebb) újságként kezdett el működni. A Magyar Nemzetet megszállták időnként balról és jobbról, mégis megmaradt egy bizonyos szellemiség védjegyének.

Orbán nemcsak azért nevezi át a Magyar Idők című szörnyet, hogy eltakarja ennek a gyökértelen, értéktelen, kukába való szemétnek az igazi arcát, és valami nemes külsőt próbáljon adni neki, hanem azért is, hogy lefoglalja és meghamisítsa a Magyar Nemzet nevét, múltját és szellemiségét. Tudatosan száll meg mindent, és tudatosan sajátít ki és hamisít meg minden értéket, a budapesti közterektől az irodalmi múzeumon, a Magyar Tudományos Akadémián át az újságokig. A Magyar Nemzet múltja és szellemisége veszélyes rá nézve. A Magyar Nemzet egy olyan konzervatív jobboldal szellemiségét idézi, amelynek legnagyobb ellensége mindig a “keresztény-nemzeti” antiszemita szélsőjobboldal volt, amilyen a NER, csak a legnívótlanabb kiszerelésben.

A Magyar Nemzet születése is erről a jobboldalon belüli kultúrharcról szól, amikor a Magyar Nemzet mintegy kivált a nemzetiszocialista lappá vált Magyarság című újságból. Nemcsak az alapítók, de leginkább Márai Sándor neve fémjelzi azt a polgári irányzatot, aminek Orbán suttyó Fidesze soha nem tudott a nyomába lépni, bár szeretett volna. Mindenkinek a bütykén jött ki a sok “polgárosozás”, csak a tartalom, a belső polgári érték hiányzott belőle. Mert ahogy a felcsúti dakoták mondják, kutyából nem lesz szalonna. A polgári irányzat mögül egyedül a polgárok hiányoztak, a kultúrájukkal, a műveltségükkel, az ízlésükkel és az intelligenciájukkal. A magyar jobboldal tragédiája éppen az, hogy ennek híján irigységből és féltékenységből mindig az antiszemita szélsőjobboldalra sodródnak, mert annak kultúrája kompatibilis velük....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.