2019. február 6., szerda

A VILÁG DÖBBENTEN LÁTJA, MILYEN MÉLYRE SÜLLYEDT A MAGYAR DEMOKRÁCIA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.02.06.


- Magyarország világcsúcstartó: az utóbbi csaknem 50 évben sehol sem ásták alá ilyen rekordsebességgel a demokráciát 

- A trumpi Amerika rossz példával jár elöl a világ autokratái számára, módszereik nagyon is hasonlóak

- Az ököljog az illiberalizmus alapja, ám utóbbi minden, csak nem demokrácia

Bloomberg

(Szó szerinti fordítás)

Magyarország az első uniós tagállam, amely „részlegesen szabad” minősítést kapott a demokratikus szabadságjogok éves értékelésében, aláhúzva annak következményeit, hogy Orbán Viktor illiberális államot akar teremteni. A Freedom House, a Washingtonban bejegyzett elemző intézet idei összesítése, „Szabadság a világban” címmel azt hangsúlyozza, hogy a magyar demokrácia lebontása jelenti a legdrámaibb hanyatlást, amióta csak ilyen felmérések készülnek. Az összes többi EU-s tagállam megőrizte a „szabad” besorolást.

A magyar kormány visszautasította a jelentést, azt állítva, hogy a Freedom House Soros György” birodalmának része. A szervezet anyagi forrásainak legnagyobb hányadát az amerikai kormányzat fedezi. Orbán, aki 2010-ben tért vissza a kormányrúdhoz, a rendszerváltás óta a hatalom legátfogóbb központosítását hajtja végre. Korábban független intézmények élére szövetségeseket nevezett ki, kiterjesztette befolyását az igazságszolgáltatás bizonyos területeire, megszigorította a szabályokat az egyetemek és a civil társadalom számára, ily módon korlátozva az eltérő vélemények kinyilvánítását. Az EU most vizsgálja, hogy büntesse-e a jogállam észlelt megsértését Magyarországon és Lengyelországban.

Csáky Zselyke, a Freedom Housen európai és eurázsiai kutatási igazgatója úgy jellemezte a helyzetet, hogy Magyarország a demokrácia felszámolásának úttörője lett. Továbbá utánzókra talált az unión belül, valamint az atlanti térségben.

New York Times

A véleménycikk felhívja a figyelmet, hogy az Egyesült Államok már nem tartozik bele a demokratikus világ krémjébe. Ezt a Freedom House állapította meg, amelyet 1941-ben, a nácizmus ellen alapítottak, és amely a 70-es évek eleje óta minden évben közzéteszi felmérését a politikai és polgári szabadságjogok átfogó helyzetéről. Az USA tavaly és az idén érte el a legrosszabb eredményt, mert ugyan még szabadnak számít, de már Görögország, Lettország és Mauritius mögé szorult, és inkább olyanokhoz került közelebb, mint Horvátország, nem pedig Németország vagy Nagy-Britannia. Trump elnökségének két éve azonban bizonyította, hogy az amerikai demokrácia meglehetősen ellenálló.

A jelentés azonban legalább két okból folyamatos riadalomra ad okot: az egyik annak megállapítása, hogy általában több mint két év szükséges, amíg összeomlik egy demokrácia. A cikk idézi a dokumentumból, hogy az olyan helyeken, mint Magyarország, Venezuela vagy Törökország azt éli át, hogy a demokratikus intézmények fokozatosan megadják magukat az antidemokratikus vezetés nyomásának, a gyakran nehézkes indulást követően. A szervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a korrupció megerősödése és az átláthatóság gyengülése fémjelzi az ilyen kormányokat, és sokszor mindkettő már előrevetíti: gondok vannak demokráciával. Mindkettő aláássa a rendszer törvényességében vetett bizalmat.

A másik, ami nyugtalanító, az az, hogy az amerikaiak ugyan figyelmen kívül hagyják Trump megnyilvánulásait, a külföldi vezetők nagyon is odafigyelnek azokra. A tekintélyelvűség feljövőben van az egész világon. Az elnök rendszere ebbe irányzatba illeszkedik bele, ám fel is gyorsítja azt. Azt látni, hogy a mostani washingtoni adminisztráció alatt az USA teljesen amorálisan és kereskedelmi szemlélettel viszonyul a világban a demokráciához, ami kitermeli a maga veszélyeit. Az autokraták rájöttek, hogy nem kell súlyos árat fizetniük, ha újságírókat nyomnak el, sőt gyilkolnak meg. Remélhetőleg az Egyesült Államok 2020 után, egy új elnök alatt kidolgozza, miként lehet módszeresen visszaszorítani az illiberalizmust. Nem csupán az Amerikának lesz szüksége rá.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.