2019. február 7., csütörtök

"INKÁBB TESSÉK AKASZTANI!" MI IGAZ A TANUBÓL?

MAGYAR HANG 
Szerző: TOMPOS ÁDÁM
2019.02.06.


A tanú én vagyok. Bacsó Péter, az ötven éve, elkészültekor be nem mutatott kultuszfilm rendezője mondta ezt magáról. Másszor egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Rákosi-rendszer harcos kollaboránsa volt, aki „egy ideig bedőlt az egész kitalációnak”. Paradox módon azonban az ebben az időszakban játszódó, szatíra műfajába sorolható főművében, A tanúban pont hogy kitalációból van talán a legkevesebb, noha az abszurd és a groteszk jelenetek alapján épp az ellenkezőjére számítanánk.

Monori Lili, aki a filmben Pelikán elvtárs lányát játssza, lapunknak elmesélte: ma már alighanem kibogozhatatlan, hogy a rengeteg társszerző közül ki írta az egyes poénokat (a stáblistán egyedül Bacsó Péter jegyzi a forgatókönyvet), de két szállóige eredete egészen biztosan ismert.

A Monori Lilivel készített interjúnkat a Magyar Hang február 1-jén megjelent, idei 5. számában olvashatja.

A rendező egy dramaturgoknak tartott ideológiai fejtágítón hallotta Andics Erzsébet kommunista történésztől – az ÁVH alezredese, Farkas Vladimir anyósától –, hogy „az élet nem habos torta”. Azt pedig, hogy a „határ az égbolt”, a „mi bölcs vezérünk” Rákosi Mátyás mondta. Az „Elvtárs, a csákányt jó mélyre vágd” kezdetű csasztuskát pedig – amelyet Dezső disznó levágásakor énekelt a Pelikán örs – még a fiatal, kortársai által csak szektásan baloldalinak bélyegzett Bacsó írta egy soha el nem készült filmhez, mert – emlékszik vissza a rendező – „jött egy bőrkabátos ember, és a kópiát egy zsákban elvitte”.

Bőrkabátosok, azaz ÁVH-sok éppenséggel A tanúban is voltak, „nagy fekete autón” közlekedtek: sanszos, hogy épp Mindszenty József hercegprímás lefoglalt járművén, akiről a film börtönjelenetében bemutatott papot formázhatták. Bástya elvtársat pedig Bacsó Farkas Mihály honvédelmi miniszterről mintázta, aki tényleg kiüríttette az uszodát, amikor lubickolni akart reggelente (ráadásul éppen azt a medencét, ahol a kultuszfilm jeleneteit forgatták). A szocialista szellem vasútjának alapjául pedig az a valóságban is a Vidám Parkba kihelyezett ideologizált vurstli szolgált, ahol Engels gondolatai mentén lehetett végigszáguldani a társadalmi fejlődések különböző stációin...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.