2019. március 18., hétfő

A SZERBEK KIVEREKEDTÉK MAGUKAT A 22-ES CSAPDÁJÁBÓL – MI MÉG NEM

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.03.18.


Ahhoz, hogy érdemi eredményeket tudjunk elérni, arra van szükség, hogy a szervezők maguk is higgyenek a sikerben és ezt át tudják ragasztani az emberekre; az is kell, hogy ne legyen B verzió, ugyanakkor mindig meglegyen fejben a következő lépés – válaszolta Hadházy Ákos a Hírklikk kérdésére. Azt szerettük volna megtudni az ellenzéki politikustól, hogy mi lehet a titka a szerbiai tüntetők állhatatosságának. Mint emlékezetes, déli szomszédunknál hónapok óta nem csillapodik a demonstráció láz, a hétvégén pedig már élesebb formában is megmutatkozott ez.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, Belgrádban hónap óta tartanak a kormányellenes tüntetések, amelyek okai hasonlítanak a magyarországi demonstrációk okaihoz. Az ottani ellenzék szerint a hatalom populista, korrupt, sokat lop, a köztévé pedig nekik dolgozik. A hétvégén azonban új mérföldkőhöz érkeztek a megmozdulások azzal, hogy a tévészékház körüli sokadik tüntetés résztvevői ezúttal továbbmentek, és behatoltak a szerb állami tévé, az RTS épületébe. Vasárnap pedig – ahogy például a balkaninsight is jelentette, az elnöki palotát fogták körbe és vonták blokád alá, miközben az elnök sajtótájékozatót tartott éppen a demonsrációkról. A tüntetők Aleksandar Vucic elnök, Ana Brnabic kormányfő, Maja Gojkovic parlamenti elnök és Dragan Bujosevic közétév-lnök lemondását követelték.

Hogyan sikerülhet a szerbeknek ez az állhatatosság, s miért nem tapasztaljuk ezt itthon? – kérdeztük a hazai megmozdulások egyik aktív szervező tagját, Hadházy Ákost, aki szerint ennek sok oka lehet, de talán az egyik legfontosabb a hit. „Nagyon sok minden befolyásolja egy-egy megmozdulás nagyságát, de az egyik legfontosabb tényező az amiről a március 15-i összellenzéki tüntetésen is beszéltem – az az, hogy mennyire vesszük mi magunkat komolyan” – szögezte le...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.