2019. március 15., péntek

ÜNNEPELJE ÖN IS CSERHALMI GYÖRGGYEL MÁRCIUS 15-ÖT!

24.HU
Szerző: SZÁNTÓ ESZTER
2019.03.14.Már megszokhattuk, hogy a különböző jeles alkalmakkor a Filmalap az interneten ingyenesen hozzáférhető magyar filmekkel kedveskedik. Most sincs ez másképp, március 15. alkalmából a reformkort és a 1848-as forradalmat felidéző, felújított klasszikusok nézhetők szabadon a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum videómegosztó csatornáján.

Látható lesz többek között Sára Sándor 1978-as 80 huszár című filmje felújított változata, amely a Lengyelországból hazaszökő Lenkey század történetét dolgozza fel, sokszoros fénytörésben ábrázolva a huszárok fordulatos hazaútját; melynek során meg kell küzdeniük az ellenséges túlerővel, a természettel, de saját illúzióikkal is. A film főbb szerepeit Tordy Géza, Dózsa László, Madaras József, Cserhalmi Györgyés Oszter Sándor alakították.

Megtekintetjük majd a Föltámadott a tengert is, melynek középpontjában az 1848-as forradalom, illetve Petőfi és Bem barátsága áll, a kor ízlésének és ideológiájának megfelelő feldolgozásban. A főszerepeket Görbe János, Makláry Zoltán és Básti Lajos alakították.

Az ünnepi filmválogatásban szerepel még Lugossy László Berlinale Ezüst Medve-díjas filmje, a Szirmok, virágok, koszorúk (1984), mely Cserhalmi György és Őze Lajos főszereplésével készült és a világosi fegyverletétel után játszódik, valamint Bódy Gábor 1980-as Psychéje is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése