2019. április 12., péntek

A DIKTATÚRA ELŐTT MŰKÖDÖTT A LEGJOBB MINISZTERELNÖK: BAJNAI GORDON

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.04.12.


Többször leírtuk, hogy Bajnai Gordon az egyetlen ember, aki valóban nem akar miniszterelnök lenni, ezért az egyetlen ember, akit érdemes lenne miniszterelnökké választani. Ezt erősíti a tény, hogy az ország egyik legnehezebb időszakában vállalta a kormány vezetését, miközben tudta, hogy mandátuma legfeljebb egy évig tart, és a válságkezelésről szól. Ha sikeres lesz, akkor sem élvezheti annak gyümölcseit, és azzal is tisztában lehetett, hogy sikeres működése Orbánt segíti, akiről tudhatta, hogy kicsoda és milyen országot akar. Ennek ellenére elvállalta, mert az ország bajban volt, segítségre szorult, és a magyarok nem is tudják, mi mindent köszönhetnek neki.

Bajnai Gordon kormánya csak annyiban kötődött a kormánypártokhoz, amennyire muszáj volt ahhoz, hogy a minősíthetetlen magatartást tanúsító kormánypárti frakciók támogassák. Mégsem volt “szakértői” kormány az övé abban az értelemben, hogy felfüggesztenék a pártviszonyokat, és egy pártok feletti “szakértői kormány” működött volna. Viszont többségében szakértőkből állt, jó szakemberekből, akik tudták, mit kell tenni. A kiválasztásuk is Bajnai Gordon érdeme, mert a jó vezető első ismérve, hogy jól választja meg a munkatársait. Utána pedig jól irányítja őket. Bajnai Gordon túl későn lett miniszterelnök, mert ha előbb kap lehetőséget, és valamiképpen a hangyaboly képét mutató MSZP-s frakció (a beépített Fidesz-ügynökökkel együtt) nem végzi ki, ő képes lett volna a baliiberális oldalba vetett bizalmat helyreállítani.

Bajnai Gordon szerencséje volt, hogy Orbán már tudta, hogy sikeres működése neki teszi rendbe az országot, ezért nem támadták olyan jogon túli és antiparlamentáris eszközökkel, mint mindenki mást, de az nem is normális állapota egy demokráciának. Bajnai Gordon egy év alatt stabilizálta az országot, voltak víziói, csak nem volt elég ideje. De azt még a Fidesz is elismerte, hogy jó munkát végzett, és úgy adta át az országot, hogy Orbán készen kapott mindent. Bajnai Gordon erkölcsi nagysága, hogy kizárólag az ország – nagy szavakkal élve: a haza – érdekeit tartotta szem előtt, és nem pártpolitikai szempontokat. De úgy járt az MSZP-vel, mint Déva várának építői: amit ő felépített estelig, az MSZP a korrupciós ügyeivel lerombolta reggelig. Így az ország 2010-ben nem Bajnai Gordon kormányáról szavazott, hanem róluk.

Bajnai Gordon személye azért is kimagaslik a rendszerváltás utáni politikai elitből, mert ő szó szerint vette a “miniszter” szót, az ország szolgájának tekintette magát, miniszterelnökként pedig a szolgák szolgája volt. Soha még ilyen kvalitású és moralitású vezetője Magyarországnak nem volt. Szerény, de nagy tudású, szolíd, de elegáns, csendes, de belül szenvedélyes ember, akinek nem a politika az egyetlen esélye az életben maradásra, hanem az ország szolgálata inkább lemondás számára az egyéni érdekeiről, mert a világ bármely pontján szívesen fogadják a világ legjelentősebb cégeinek vezető funkcióiban. Bajnai Gordon világpolgár, aki szereti a hazáját, magasan fölötte áll a magyarországi értelmiségi és közéleti elit emberi és szakmai színvonalának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése