2019. április 16., kedd

HITELHÁTRALÉKA VAN? MÁJUSTÓL ÚJ VILÁG JÖHET - ELVÁRÁSOKAT FOGALMAZNAK MEG A BEHAJTÓKRA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.04.16.


A követeléskezelők új díjakat és költségeket csak akkor vezethetnek be, ha erre az adós által kifejezetten elfogadott szerződési feltételek alapot adnak – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májustól érvényes ajánlásából. Kitérnek az alkalmazható késedelmi kamat mértékére, de az elvárt tájékoztatásokra is.

Már egy évvel ezelőtt arról tájékoztatta az MNB az Azénpénzem.hu-t, hogy a követeléskezelők számára új felügyeleti ajánlást ad ki. Tipikus probléma ugyanis, hogy a banki tartozásokat felvásárló cégek elképesztő költségekkel növelik a hátralékot, nem adnak az adósok számára megfelelő tájékoztatást, ráadásul úgy csinálnak, mintha az élet velük kezdődött volna el (például a korábbi egyezségeket, sőt befizetéseket is figyelmen kívül hagyják).

Többször írtunk arról, hogy az egész behajtói üzletág átfogó szabályozására lenne szükség. Ezt az MNB is így látja, de végre legalább saját hatáskörben lép is az ügyben, 2019. május 1-jétől hatályba lép az az ajánlás, ami megfelelő ellenőrzés és fellépés esetén javíthat a helyzeten. Bíznak abban, hogy az ajánlásukban most lefektetett elvek egy későbbi átfogó követeléskezelési törvény alapjául szolgálhatnak. A cikkünk elején említett gondok mindegyikére kitérnek az új iránymutatásban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.