2019. április 7., vasárnap

PUSKÁS-KIÁLLÍTÁST CSINÁL SCHMIDT MÁRIA ALAPÍTVÁNYA 3,9 MILLIÁRDBÓL A PUSKÁS-STADIONBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERIC
2019.04.06.


A magyar kormány – annak ellenére, hogy a stadion eredeti terveiben is szerepel- két részletben 3,9 milliárd forintot irányzott elő a Puskás Arénában megvalósuló Puskás Kiállítási Központra, amit Schmidt Mária alapítványa fog csinálni.

A Magyar Közlönyben olvasható kormányhatározat szerint Orbánék úgy döntöttek, még egy jó nagy összeggel megdobják Schmidt Mária alapítványát, hogy kiállítsa a már réges-régen a Puskás Intézetnek ajándékozott hagyatékot a már réges-régen erre tervezett, hamarosan elkészülő új stadion kiállítótermében.

A Kormány egyetért azzal, hogy a Puskás Aréna részeként megvalósuló Puskás Kiállítási Központot – ideértve az ahhoz szükséges kiállítástervezési, kiállítási eszközök beszerzésére irányuló, valamint belsőépítészeti és kiállításkivitelezési feladatok ellátását is – a Puskás Aréna épületének véglegessé vált építési engedélye és kivitelezési tervei alapján a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány valósítsa meg. ”

Már 2015-ben olvashattuk, hogy a kormány tervez a múzeummal, és a stadion úgy is lesz kialakítva, hogy annak toronyépülete múzeumi funkciót kap, amely egyúttal a jelentős, külföldi stadionokban már jól ismert és kedvelt stadiontúrák kiindulási és befejezési pontja lesz a jövőben.

A múzeum tematikáját tekintve alapvetően a magyar labdarúgás több mint 100 éves történetére biztosít visszatekintést, azon belül kiemelkedő szerepet kap az Aranycsapat és annak kapitánya, Puskás Ferenc relikviáinak bemutatása.” – írta az építészfórum még 2015-ben. Mi pedig örültünk, tapsikoltunk, mert egy modern stadionban ennek így kell lennie.

A szintén Schmidt Mária igazgatta és léptékeiben egy Puskás-kiállítással össze nem hasonlítható, az utóbbi évtizedek legnagyobb múzeumi vállalkozása, azaz a Terror Háza 2003-ban 3,5 milliárd forintból (mai áron kb 6 milliárd forint) meg tudott valósulni egy Andrássy úti romházban.

A Puskás-stadion már eleve 190 milliárd forintba kerül. Akkor miért megy el benne most még 4 milliárd forint a kiállításra?

Milyen belsőépítészeti módosítások kellenek még egy direkt erre tervezett – bár csak szerkezetkész(?) galériában? Mi kerül 4 ezer millió forintba abban, hogy kiállítunk 100-200 relikviát, régi mezt és érmet?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.