2019. április 27., szombat

SZENT-IVÁNYI ISTVÁN: KELETEN CSAK KIHASZNÁLNAK MINKET

MAGYAR HANG
Szerző: HAJDÚ PÉTER
2019.04.27


Folyamatosan rontja hazánk nemzetközi megítélését, hogy a magyar külpolitika irányítása a minisztériumból átkerült a miniszterelnök kezébe, aki belpolitikai céljai eléréséhez használja – véli Szent-Iványi István, korábbi külügyi államtitkár és szlovéniai nagykövet. Az unió elleni állandó harc és az autokrata keleti rendszerek istenítése pedig oda vezethet, hogy egyre jobban lemaradunk a kontinens élvonalától, és csökkennek a közösségi támogatások.

Részletek a Magyar Hang április 26-i (2019/17.) számában olvasható interjúból!

Miért hagyta ott a liberálisokat? 

– Eredetileg is csak az előző ciklusra vállaltam a munkát. De be kell vallanom, csalódtam az ellenzéki összefogásban. Azzal vállaltam el a külpolitikai tanácsadói tisztséget, hogy a Párbeszéd, az LMP, az Együtt és a Liberális Párt összefogásával létrejöhet egy polgári közép, de ez az elképzelés hiú ábrándnak bizonyult.
(…)
Martonyi János leköszönésével alapvetően megváltozott a magyar külpolitika. Érdemes még esélyt adni a keleti nyitás politikájának? 

– Nagy hibának tartom, hogy a mai magyar külpolitikát a belpolitikának rendelték alá, hogy a külpolitika centruma a külügyminisztériumból átkerült a miniszterelnökhöz, és Szijjártó Péter külügyminiszter csak végrehajtó. A keleti nyitás totális kudarc, hiszen arányaiban ma valamivel kisebb a külkereskedelmi forgalmunk a keleti régióval, mint a nyitás meghirdetésekor volt. Azt hiszem, ezt kezdik is felismerni. Azonban a keleti nyitás együtt járt egy külpolitikai orientációváltással, az autokráciákkal való szorosabb kapcsolattal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.