2019. május 5., vasárnap

NIX EURO?

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2019.05.04.


„A kormánynak nem szándéka, hogy olyan övezethez csatlakozzon, amelynek jelenleg is változnak a szabályai, átalakulás alatt áll az övezet” - mondta Varga Mihály, amikor az Európai Bizottsághoz benyújtott konvergencia-programot ismertette.

Pedig az övezetbe való belépés – 15 év EU-tagság után – egy komoly előkészítő munkát igénylő, előremutató programpont lehetne és a kormányzati propaganda jól használhatná, akár konkrét dátumot is megjelölhetne.

A nemrég ismertetett konvergencia program azt igazolja/sugallja, hogy Magyarország alkalmas lehet a közös fizetőeszköz bevezetésére. A feltételek döntő többségét már teljesítettük, mindössze az államadósság szintje nincs még a kívánt 60 százalék alatt. De a benyújtott dokumentum szerint 2022-re ez a feltétel is teljesül.

Magyarország a közösséghez való csatlakozáskor – dátum megkötés nélkül – vállalta a közös fizetőeszköz bevezetését. Az euró-övezetbe való belépés egyébként nem történhet fordulónappal. A csatlakozni kívánó tagállamnak legalább 2 éven keresztül részt kell vennie az árfolyam-mechanizmusban (ERM II) anélkül, hogy pénzneme erőteljesen eltérne az ERM II-ben alkalmazott középárfolyamtól, vagy pénznemének az euróval szembeni középárfolyamát ugyanebben az időszakban lejjebb szállította volna.

A 28 tagország közül 19 már alkalmazza a közös fizetőeszközt, a világ második legelterjedtebb nemzetközi valutáját. Maradt 9 kívülálló, amelyek közül a távozóban lévő Egyesült Királyság és a bennmaradó Dánia már a közösséghez való csatlakozáskor sem vállalta az euró-övezethez való kapcsolódását. Az Unió egyik legmagasabb életszínvonalat biztosító tagja, Svédország (a világ hetedik legversenyképesebb gazdasága,) a „kinnrekedt kakukktojás”. Jól el is vannak a „körön” kívül, csakúgy, mint Dánia. A további hatból 3 (Bulgária, Horvátország, Románia) már jelezte a közös fizetőeszközhöz való csatlakozás szándékát, holott még a schengeni övezetnek sem tagjai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.