2019. május 26., vasárnap

TELJES KÖRKÉPET ADUNK AZ EP-VÁLASZTÁSRÓL

INDEX
Szerző: IVAND, KUGYELA
2019.05.26.



Melyik országokban dől el a választás? Hol lehet meglepetés? Mik a tétek? Hogyan alakulhat többség? Felemelkedik a nemzeti jobboldal? Készüljön föl velünk a ma estére!

Nem ez lesz az az európai parlamenti választás, amikor az integrációpárti erők kezéből kirántja a gyeplőt a nemzetek Európájában hívő jobboldal. A bevándorlásellenes pártok sem veszik át az irányítást, habár valóban erősebbek lesznek, mint valaha. Egy korszak viszont lezárul: két nagy párt, amelyek eddig közösen uralhatták az európai politikát, elvesztik a többségüket az Európai Parlamentben.

Hat országból jön a képviselők több mint fele


Néhány országban választják meg az EP-képviselők jelentős részét, ezért ezekben különösen fontos lesz, hogyan alakul a választás. A 751 mandátum több mint fele, 424 mindössze hat tagországból kerül ki: Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból, Lengyelországból és az Egyesült Királyságból. A britek 73 képviselője addig lesz az EP-ben, amíg be nem következik a brexit, vagyis Nagy-Britannia kilépése az EU-ból, aminek most október 31. a határideje.

Magyarországon előre lehet tudni a kutatások alapján, hogy a május 26-i EP-választást ismét a Fidesz nyeri. Az elsöprő arány sem kérdés. Ebben a cikkünkben foglaltuk össze részletesen a mögöttünk hagyott kampányt. Az majd a választási eredmények után derül ki, hogy a Fidesz marad-e az Európai Néppárt tagja az EP-ben, vagy az attól jobbra formálódó bevándorlásellenes blokkal tartana-e...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.